Veaceslav Ioniță: „Preferințele geo-politice ale moldovenilor: dorim în Uniunea Europeană, dar să ne împăcăm și cu Rusia”

  • 07 Noiembrie 2022 14:18
Veaceslav Ioniță: „Preferințele geo-politice ale moldovenilor: dorim în Uniunea Europeană, dar să ne împăcăm și cu Rusia”

„În prezent, majoritatea moldovenilor optează pentru vectorul European. Numărul celor care ar vota pentru integrarea in UE a atins un nivel record in Moldova și este pentru prima dată peste 60%. În sondajul din Octombrie 2022 am întrebat respondenții ce evenimente din viitor iar face să se simtă mai siguri, mai optimist și le-ar oferi o speranță în ziua de mâine”, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță într-un material publicat pe blogul său.

„Din toate răspunsurile mă voi opri la două din ele. Astfel 63,5% din respondenți au spus că integrarea în Uniunea Europeană ar fi evenimentul care iar face să se simtă siguri pentru viitorul lor. Totodată 69% din respondenți au spus că restabilirea relațiilor bune cu Rusia ar fi evenimentul care iar face să se simtă mai siguri și optimiști în privința viitorului lor.

Dacă corelăm răspunsul la aceste două întrebări, atunci obținem un spectru geo-politic extrem de interesant al electoratului din Moldova.

Nucleul dur al cetățenilor cu atitudini pro-Ruse este de 30,8%, iar a celor pro-UE de 27,0%.

Însă, cei mai mulți dintre cetățenii noștri optează atât pentru integrarea în UE, cât și relații bune cu Rusia. ponderea lor este de 39,6%. Aici este miza și aici se va concentra lupta politică în viitorul apropiat.

Nucleul dur pro-Rusia, corespunde în mare parte cu numărul celor care votează partide pro-Rusia, care în prezent sunt reprezentate de 3 forțe majore: Partidul Socialist, Partidul Șor și Partidul Comunist.

Nucleul dur pro-UE în mare parte corespunde cu votanții PAS, care în prezent este unicul partid relevant pe segmentul pro-UE.

Miza de bază este electoratul echilibrat, care este și cel mai mare grup de alegători. În anumite circumstanțe ei migrează spre votul pro-UE, iar în anumite condiții pot vota și pro-Rusia.

Războiul din Ucraina, acțiunile Rusiei pe segmentul resurselor energetice, precum și în contrast la Rusia, suportul oferit de Uniunea Europeană a mișcat acest electorat echilibrat, spre Uniunea Europeană. Acest fapt se vede și din răspunsul la întrebarea tranșantă unde vor moldoveni acum în Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală Rusia Belarus. Pentru prima dată UE a acumulat un scor atât de ridicat de peste 60%.

De remarcat că protestele partidelor pro-Rusia nu a atras electoratul de mijloc spre ei, dar din contra ia mobilizat spre partidul pro-UE. Tactic, aceste proteste nu și-au atins ținta. Însă și partidele pro-Rusia învață din greșeli.

In prezent preferința geo-politică a moldovenilor este pro-Europa, însă forțele politice pro-Europa nu reușesc să exploateze eficient acest avantaj de moment.

Astfel unicul partid relevant pro-UE, din păcate atrage mai puțin din jumătate din populația cu aspirații pro-UE.

În condițiile unor schimbări de conjuctură sau identificarea unor soluții strategie potrivite, partidele pro-Rusia, pot ușor să răstoarne vectorul pro-UE, care sa conturat acum foarte clar în Moldova în unul pro-Rusia.

Eclipsa geopolitică din Moldova acum este pe orizontală, pro-UE, dar ușor se poate răsturna pe verticală și să devină pro-Rusia.

De fapt în lupta geo-politică din Moldova avem doi lideri: Maia Sandu vectorul pro-UE și Igor Dodon vectorul pro-Rusia. Fiecare din cei doi înțelege că în lupta geo-politică, care se dă acum în Moldova, interesul partidului trebuie echilibrat cu interesul coaliției pro-UE sau pro-Rusia. Cum va arăta vectorul Moldovei depinde de modul cum nucleul dur pro-UE sau pro-Rusia va reuși să coalizeze și să atragă de partea sa electoratul majoritar din segmentul de echilibru.

Acum electorat este orientat pro-UE, dar orice greșeală tactică poate ușor schimba vectorul în Moldova”, a scris Veacselav Ioniță.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău