Veaceslav Berbeca: Întâlnirile autorităților R. Moldova cu demnitari publici ai statelor membre ale Uniunii Europene sunt importante pentru noi din mai multe perspective

  • 27 Ianuarie 2023 13:20
Veaceslav Berbeca: Întâlnirile autorităților R. Moldova cu demnitari publici ai statelor membre ale Uniunii Europene sunt importante pentru noi din mai multe perspective

Ministra franceză pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna a întreprins o scurtă vizită la Chișinău unde s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu și cu vicepremierul Nicu Popescu. Discuțiile cu oficialii moldoveni au vizat subiecte ce țin de relația bilaterală, aderarea la Uniunea Europeană și consecințele războiului rus împotriva Ucrainei pentru Rep. Moldova, scrie Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Franța, mai ales în această perioadă complicată, inclusiv prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Moldova, după cum a comunicat administrația prezidențială.

În același timp, vicepremierul Nicu Popescu a subliniat faptul că Franța rămâne un aliat ferm al Rep. Moldova în procesul de integrare europeană de realizare a reformelor asumate de autoritățile de la Chișinău.

La rândul său, ministra franceză Catherine Colonna a scris pe contul său de Twitter că Franța este alături de Rep. Moldova pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina. 

Vizita demnitarilor statelor străine, în special din Franța și Germania, e importantă pentru drumul nostru de aderare la Uniunea Europeană. Aceasta mai înseamnă și oportunitatea de a dezvolta noi instrumente de cooperare, inclusiv prin sprijinul din partea Franței, în Republica Moldova, a declarat pentru Radio Chișinău analistul Veaceslav Berbeca.

„Întâlnirile autorităților Republicii Moldova cu demnitari publici ai statelor membre ale Uniunii Europene sunt importante pentru noi din mai multe perspective. În primul rând, este vorba despre dezvoltarea relațiilor între ambele state. Noi avem nevoie foarte mult de sprijin extern. Prin sprijin mă refer la programe, granturi la care ar putea Franța să contribuie. În al doilea rând, întotdeauna este loc pentru a crea căi de comunicare și a aprofunda relațiile cu statele europene, fiindcă noi avem nevoie de investiții străine”, a declarat Veaceslav Berbeca.

Franța a susținut Rep. Moldova, anul trecut, prin intermediul „Platformei de sprijin” lansate împreună cu Germania și România cu scopul de a acorda suport economic, politic și energetic, pentru țara noastră.

Vizita șefei diplomației franceze la Chișinău are loc după cea de-a treia conferință desfășurată în cadrul „Platformei de sprijin pentru Republica Moldova” la Paris în toamna anului trecut și în contextul celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene care va avea loc la 1 iunie 2023 la Chișinău.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău