Vaticanul ar fi în pragul falimentului, potrivit unei cărți lansate luni; Sfântul Scaun neagă informația

  • 22 Octombrie 2019 15:48
Vaticanul ar fi în pragul falimentului, potrivit unei cărți lansate luni; Sfântul Scaun neagă informația

Finanțele Vaticanului nu sunt expuse riscului, au declarat marți doi importanți oficiali ai Vaticanului, respingând informațiile apărute într-o carte a unui jurnalist de investigație italian, relatează dpa, preluat de Agerpres.

"Nu există faliment sau intrare în incapacitate de plată. Nu este nevoie decât de o revizuire a cheltuielilor", a declarat episcopul Nunzio Galantino, președintele Administrației Patrimoniului Sfântului Apostolic (APSA), pentru ziarul Avvenire. Declarațiile acestuia au fost publicate și de Vatican News, un site oficial al Vaticanului.

Jurnalistul Gianluigi Nuzzi a publicat cinci cărți bazate pe documente secrete ale Vaticanului care au ajuns în presă. Cea mai recentă carte a sa, "Giudizio Universale" (Ultima Judecată), a apărut luni în Italia.

Potrivit acesteia, Papa Francisc ar fi primit un raport intern în mai 2018, care afirmă că "deficitul care afectează Sfântul Scaun a atins niveluri îngrijorătoare, cu riscul de a conduce la incapacitate de plată". În carte se arată de asemenea că APSA deține conturi bancare secrete și a înregistrat un deficit pentru prima dată în istoria sa, în 2018".

Episcopul Nunzio Galantino a declarat că deficitul s-a datorat cheltuielilor neprevăzute pentru a preveni închiderea unui spital al Vaticanului și a negat existența unor conturi bancare secrete.

El a a avertizat în legătură cu relatările "fictive" care "se aseamănă mult cu 'Codul lui Da Vinci' " și a respins sugestiile conform cărora vechiul șef al securității Vaticanului obstrucționa eforturile de reformă ale Papei Francisc.

Cardinalul Oscar Rodriguez Maradiaga, un apropiat al Papei Francisc, care prezidează un consiliu având drept scop reforma Curia, administrația centrală a Vaticanului, a respins la rândul său afirmațiile lui Nuzzi.

"La Vatican, continuăm să avem o problemă: cineva 'scurge' documente în presă pentru a destabiliza papalitatea", a declarat el pentru ziarul La Repubblica.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău