Vaticanul a publicat pentru prima dată informații despre proprietățile sale imobiliare

  • 24 Iulie 2021 18:10
Vaticanul a publicat pentru prima dată informații despre proprietățile sale imobiliare

Vaticanul a publicat sâmbătă pentru prima dată informații despre proprietățile sale imobiliare, dezvăluind că deține peste 5.000 de proprietăți, în cadrul celor mai detaliate dezvăluiri financiare făcute vreodată, transmite Reuters.

Informațiile au fost cuprinse în două documente, o declarație financiară consolidată pentru 2020 pentru Sfântul Scaun și primul buget public pentru Administrația Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA).

APSA, un fel de birou de contabilitate generală, gestionează bunurile imobiliare și investițiile, plătește salariile și acționează ca birou de achiziții și departament de resurse umane.

Între cele două documente - fiecare cu un număr fără precedent de diagrame circulare, grafice și hărți - și două interviuri explicative, Vaticanul a publicat peste 50 de pagini de material financiar.

Bilanțul de 30 de pagini al APSA arată că deține 4.051 de proprietăți în Italia și aproximativ 1.120 în străinătate, fără a include ambasadele sale din întreaga lume.

Doar aproximativ 14% din proprietățile sale din Italia au fost închiriate la prețul pieței, în timp ce celelalte au fost închiriate la prețuri reduse, multe dintre ele angajaților Bisericii. Aproximativ 40% erau clădiri instituționale, cum ar fi școli, mănăstiri și spitale.

Documentele arată că APSA deține proprietăți ca investiții în zone de lux din Londra, Geneva, Lausanne și Paris.

Una dintre clădiri, situată în prestigiosul cartier londonez South Kensington, a dus la pierderi uriașe după ce a fost cumpărată de Secretariatul de Stat al Vaticanului ca investiție în 2014.

Marți, va începe la Vatican procesul a 10 persoane implicate în achiziționarea acesteia, printre care un cardinal proeminent. Aceste persoane sunt acuzate de infracțiuni financiare, printre care deturnare de fonduri, spălare de bani, fraudă, șantaj și abuz de putere.

Părintele Juan Antonio Guerrero, șeful Secretariatului pentru Economie al Vaticanului (SPE), a declarat pentru site-ul oficial Vatican News că imobilul va fi vândut în curând.

Acesta a declarat că procesul va fi un "punct de cotitură" în ceea ce privește credibilitatea Vaticanului în materie economică și că un eveniment similar nu s-ar mai putea repeta datorită măsurilor puse în aplicare de atunci.

Anul trecut, Papa Francisc a lipsit Secretariatul de Stat de controlul asupra fondurilor sale, transferându-le către APSA și cu supravegherea SPE.

Un buget consolidat separat pentru Sfântul Scaun, publicat sâmbătă, arată un deficit de 64,8 milioane de euro în 2020, în scădere de la un deficit de 79,2 milioane în 2019.

Bugetul Sfântului Scaun include administrația centrală a Bisericii Romano-Catolice, cunoscută sub numele de Curia, care supraveghează guvernarea Bisericii cu 1,3 miliarde de membri în întreaga lume, reprezentanțele sale diplomatice globale și activitățile media.

Cetatea Vaticanului, ce include Muzeele Vaticanului și Banca Vaticanului, are un buget separat.

Pentru a acoperi deficitul din 2020, aproximativ 50 de milioane de euro au fost luate din ''Obolo di San Pietro'', un fond de donații pentru a-l ajuta pe papă să desfășoare activitatea Bisericii la nivel mondial.

Pandemia COVID-19 a afectat puternic veniturile Vaticanului în 2020.

Bazilica Sfântul Petru și Muzeele Vaticanului, acestea din urmă o o importantă sursă de venit, care au primit aproximativ 6 milioane de vizitatori plătitori în 2019, au fost închise sau doar parțial deschise în mare parte din 2020.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău