Vasile Costiuc și Veaceslav Nedelea, plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile
-
15 Ianuarie 2022 09:36
Președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc și consilierul municipal Veaceslav Nedelea, cercetați în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. O decizie în acest sens a fost adoptată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, transmite IPN.
Ion Cobîșenco, avocatul lui Vasile Costiuc, a remarcat că instanța a admis parțial demersul procurorului și a aplicat măsura preventivă de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Clientul său nu-și recunoaște vina și a fost acuzat de o infracțiune „pe care e imposibil să o săvârșească – abuz de putere sau abuz în serviciu, or, acesta niciodată nu a deținut funcții de răspundere”. Avocatul a mai spus că Vasile Costiuc e acuzat de participarea la un grup criminal organizat, iar legătura cu acel grup ar fi fost probată prin „cine și cu cine este prieten pe Facebook”. Avocatul a mai dat asigurări că nu există nicio legătura dintre Veaceslav Nedelea și Vasile Costiuc și că este o pură coincidență faptul că ei au fost reținuți în aceeași zi.
Potrivit lui Vasile Costiuc, chestiunea în care este vizat „este mult mai amplă și e politică”. Acesta a spus că a primit pe data de 11 ianuarie propunerea să participe la destabilizări și a refuzat, iar pe 12 ianuarie a fost luat de acasă (n.r reținut). În izolator ar mai fi primit oferte „ca să treacă de partea unor puteri obscure pentru a destabiliza și pentru a participa la formarea unui Guvern”, dar a refuzat. „Eu am rămas om liber și în pușcărie, și în izolator”, a mai spus el.
Consilierul municipal Veaceslav Nedelea, nu recunoaște acuzațiile pe care îi sunt aduse, considerându-le „abstracte, bizare” și spune că se va apăra, iar în ultimă instanță va câștiga în judecată. „Nu am eu treabă cu epopeea, mai ales cu detaliile care le prezentați dumneavoastră, presa”, a declarat acesta jurnaliștilor. El mai spune că deține patru terenuri în Durlești, obținute prin contract de vânzare-cumpărare, începând din 2011, care au și fost declarate fiind persoană publică.
Procurorii au cerut instanței mandat de arestare preventivă pe numele a doi învinuiți și arest la domiciliu pentru femeia, reținută pe 12 ianuarie în cadrul dosarului terenurilor de la Durlești. Ultima cooperează cu organul de urmărire penală și recunoaște circumstanțele faptei. Cei trei sunt învinuiți de abuz în serviciu și spălare de bani, manifestate prin organizarea și coparticiparea la realizarea schemei de înstrăinare a unor loturi de pământ ale Primăriei Durlești, în interesul unui grup organizat, care ar fi prejudiciat statul cu peste 7 milioane de lei.
Dosarul în care figurează cei trei învinuiți și acțiunile desfășurate de procurori și CNA în această cauză au fost inițiate în 2021. Acțiunile infracționale au început din anul 2005, iar ultima tranzacție de vânzare-cumpărare a terenurilor a fost realizată în anul 2019, ca finalizare a acțiunilor criminale, realizate de grup.