Vârsta medie a deputaților din noul Parlament

  • 08 Decembrie 2014 09:24
Vârsta medie a deputaților din noul Parlament

În comparație cu legislativul anterior, vârsta medie a deputaților din noul Parlament al Republicii Moldova este mai mare. Totodată numărul femeilor care ar urma să ajungă la conducere este fără schimbări majore.

Deși majoritatea liderilor de partide au declarat înainte de alegeri că vor promova tinerii la putere, analiza listei preliminare a viitorilor deputați din noul legislativ arată o vârstă medie mai mare în comparație cu cea a legislatorilor din fostul parlament. Dacă în 2010 vârsta medie a deputaților era de 46,5 ani,  în noul legislativ aceasta ar putea constitui 48 de ani, potrivit datelor furnizate de portalul alegeri.md.

În același timp numărul femeilor care ar putea accede în parlament nu s-ar modifica esențial. În  timp ce în 2010, 19 femei aveau funcția de ales al poporului, în urma alegerilor din 30 noiembrie, numărul femeilor în legislativ ar putea fi de 21.

Cele mai multe femei în rândul deputaților, 6 la număr vor fi printre comuniști, urmați de socialiști, cu 5 femei în listă. Democrații cu și liberal democrații vor intra în parlament cu câte patru reprezentante de sex feminin. Din cele 13 mandate obținute de liberali, două vor fi ocupate de femei.

Doar cu 2 deputați a crescut și numărul celor cu vârsta mai mică de 35 de ani. În timp ce în 2010 numărul deputaților în parlament cu vârsta mai mică de 34 de ani era de 12, în urma scrutinului din acest an, 14 deputați sunt mai tineri de 35 de ani.

Totodată a crescut numărul deputaților trecuți de 50 de ani. Dacă în 2010, în parlament se regăseau 35 de deputați trecuți de 51 de ani, în urma scrutinului din acest numărul acestora este de 41.

Datele statistice preliminare mai arată că în noul legislativ 78 de deputați sunt din municipiul Chișinău. La nivel general 94 de deputați, provin din orașe și doar 7 deputați sunt din mediul rural.

40  din actualii deputați din totalul celor 101 vor activa și în viitorul parlament

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău