Varşovia aminteşte Moscovei că URSS a invadat Polonia în 1939, comentând refuzul de a-l invita pe Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

  • 21 Martie 10:23
Varşovia aminteşte Moscovei că URSS a invadat Polonia în 1939, comentând refuzul de a-l invita pe Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

Şeful cancelariei prezidenţiale poloneze, Krzysztof Szczerski, a comentat reacţia Moscovei la decizia Varşoviei de a nu-l invita pe preşedintele Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, calificând drept problematică "trimiterea la logica istorică", aşa cum sugerează partea rusă, "mai ales în contextul lunii septembrie 1939, când URSS a început să invadeze Polonia".

Potrivit agenţiei PAP, Moscova consideră că neinvitarea Rusiei la acest eveniment din Polonia este o "ignorare a logicii istorice". "Considerăm drept problematică trimiterea la logica istorică de către MAE al Rusiei, în special în contextul lui septembrie 1939" - a reacţionat Krzysztof Szczerski, şeful cancelariei preşedintelui polonez, Andrzej Duda. Acesta a explicat că celebrarea a 80 de la "agresiunea împotriva Poloniei, care a marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial, va avea loc în compania statelor cu care Polonia cooperează acum pentru pace, care se bazează pe respectarea dreptului internațional, pe respectul pentru suveranitatea statelor și integritatea lor teritorială".

"Încălcarea acestor principii a fost o caracteristică a agresorilor din 1939 și rămâne cea mai mare amenințare pentru lumea de azi" - a adăugat Szczerski. Amintim că Błażej Spychalski, purtătorul de cuvânt al preşedintelui polonez, a confirmat anterior că liderul rus, Vladimir Putin, nu a fost invitat să participe la evenimentele organizate de Polonia pentru a marca 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

"Rusia nu se numără printre ţările invitate" - a precizat Spychalski. Acesta a subliniat că Varşovia a decis să invite la eveniment doar ţările care fac parte din UE, din NATO și din Parteneriatul Estic. Moscova a fost surprinsă de decizia Poloniei de a nu-l invita pe președintele Putin la eveniment, insistând că Rusia a avut o "contribuție decisivă" la înfrângerea naziștilor. Potrivit unui comunicat al MAE rus, "autoritățile poloneze ignoră logica istorică, în pofida contribuției decisive a Rusiei la înfrângerea Reichului hitlerist și la eliberarea Poloniei de invadatorii naziști".

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
21,72 °C
câțiva nori
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
20 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău