Varșovia amintește Moscovei că URSS a invadat Polonia în 1939, comentând refuzul de a-l invita pe Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

  • 21 Martie 2019 10:23
Varșovia amintește Moscovei că URSS a invadat Polonia în 1939, comentând refuzul de a-l invita pe Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial

Șeful cancelariei prezidențiale poloneze, Krzysztof Szczerski, a comentat reacția Moscovei la decizia Varșoviei de a nu-l invita pe președintele Vladimir Putin la comemorarea a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, calificând drept problematică "trimiterea la logica istorică", așa cum sugerează partea rusă, "mai ales în contextul lunii septembrie 1939, când URSS a început să invadeze Polonia".

Potrivit agenției PAP, Moscova consideră că neinvitarea Rusiei la acest eveniment din Polonia este o "ignorare a logicii istorice". "Considerăm drept problematică trimiterea la logica istorică de către MAE al Rusiei, în special în contextul lui septembrie 1939" - a reacționat Krzysztof Szczerski, șeful cancelariei președintelui polonez, Andrzej Duda. Acesta a explicat că celebrarea a 80 de la "agresiunea împotriva Poloniei, care a marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial, va avea loc în compania statelor cu care Polonia cooperează acum pentru pace, care se bazează pe respectarea dreptului internațional, pe respectul pentru suveranitatea statelor și integritatea lor teritorială".

"Încălcarea acestor principii a fost o caracteristică a agresorilor din 1939 și rămâne cea mai mare amenințare pentru lumea de azi" - a adăugat Szczerski. Amintim că Błażej Spychalski, purtătorul de cuvânt al președintelui polonez, a confirmat anterior că liderul rus, Vladimir Putin, nu a fost invitat să participe la evenimentele organizate de Polonia pentru a marca 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

"Rusia nu se numără printre țările invitate" - a precizat Spychalski. Acesta a subliniat că Varșovia a decis să invite la eveniment doar țările care fac parte din UE, din NATO și din Parteneriatul Estic. Moscova a fost surprinsă de decizia Poloniei de a nu-l invita pe președintele Putin la eveniment, insistând că Rusia a avut o "contribuție decisivă" la înfrângerea naziștilor. Potrivit unui comunicat al MAE rus, "autoritățile poloneze ignoră logica istorică, în pofida contribuției decisive a Rusiei la înfrângerea Reichului hitlerist și la eliberarea Poloniei de invadatorii naziști".

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău