Variola maimuței: Primul caz confirmat în Suedia

  • 19 Mai 2022 18:59
Variola maimuței: Primul caz confirmat în Suedia

Un prim caz confirmat de variolă a maimuțelor a fost detectat în Suedia, au anunțat, joi, autoritățile sanitare, după o serie de cazuri europene și nord-americane ale acestei boli care este de obicei endemică în Africa de Vest, potrivit Le Figaro, citată de G4media.ro.

Potrivit sursei citate, a fost confirmat un caz de variolă a maimuțelor la o persoană din zona Stockholm”, a anunțat Agenția suedeză pentru sănătate publică, într-un comunicat. Persoana infectată „nu este grav bolnavă, dar a primit tratament”, a precizat autoritatea, precizând că nu știe încă unde și cum s-a produs infecția. Autoritatea „investighează în prezent, împreună cu centrele regionale de control al infecțiilor, dacă există mai multe cazuri în Suedia”, a precizat aceasta. Boala neobișnuită se manifestă, de obicei, prin febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și o erupție pe mâini și pe față, asemănătoare cu varicela.

Un raport european „la începutul săptămânii viitoare”

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) se așteaptă să publice primul său raport de evaluare a riscurilor „la începutul săptămânii viitoare”, a anunțat agenția UE pentru boli și epidemii. Agenția, care spune că „monitorizează îndeaproape situația”, recomandă „izolarea și testarea cazurilor suspecte și notificarea rapidă”. Câteva zeci de cazuri suspecte sau confirmate de variolă a maimuțelor au fost depistate de la începutul lunii mai în Europa și America de Nord, ceea ce ridică temeri că boala începe să se răspândească. Marea Britanie, care a raportat primele cazuri, depistate începând cu 6 mai, a ridicat miercuri seară numărul total de persoane infectate la nouă.

Autoritățile sunt în general liniștitoare, subliniind în Spania și Portugalia că boala nu este foarte contagioasă între oameni. Cu toate acestea, creșterea numărului de focare aparente este îngrijorătoare, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că analizează cu atenție faptul că unele dintre cazurile din Marea Britanie par să fi fost transmise în cadrul comunității homosexuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Tue
22
Wed
25
Thu
22
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău