Variola maimuței: În urma creșterii numărului de cazuri, UE va cumpăra 54.000 de doze suplimentare de vaccin

  • 18 Iulie 2022 19:17
Variola maimuței: În urma creșterii numărului de cazuri, UE va cumpăra 54.000 de doze suplimentare de vaccin

Comisia Europeană a anunțat luni achiziționarea a 54.530 de doze suplimentare de vaccin contra variolei maimuței în cadrul contractului său cu laboratorul danez Bavarian Nordic, pe fondul îngrijorărilor legate de creșterea numărului de cazuri cu ''aproape 50% în Uniunea Europeană'' într-o săptămână, informează AFP, citat de AGERPRES.

Numărul dozelor cumpărate în numele țărilor europene a ajuns acum la 163.620, a precizat executivul european într-un comunicat.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că este ''îngrijorată de numărul în creștere al cazurilor de variola maimuței în Uniunea Europeană'',

''Avem acum peste 7.000 de cazuri în Uniunea Europeană, echivalentul unei creșteri de aproape 50% față de săptămâna trecută'', potrivit acesteia.

Europa este regiunea cu cele mai multe cazuri de variola maimuței la nivel global.

Potrivit datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), pe 14 iulie, 7.128 de cazuri confirmate au fost recenzate în Uniunea Europeană, cele mai multe în Spania (2.477), Germania (1.790) și Franța (912).

''Am reacționat prompt și am oferit un răspuns rapid prin intermediul noii Autorități UE pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA) și am livrat deja circa 25.000 de doze către șase state membre'', a amintit comisarul european.

Spania a primit 5.300 de doze de vaccin, la fel și Germania și Italia, Belgia - 3.040, Suedia - 2.700, la fel și Portugalia, iar Irlanda, 1.400.

Comisia precizează că livrările vor continua în lunile care urmează în statele membre UE, precum și în Norvegia și în Islanda.

Comitetul de urgență al OMS urmează să se reunească joi pentru a stabili mijloacele de a aduce sub control focarul de cazuri.

Considerată o ''verișoară'' îndepărtată și mai puțin periculoasă a variolei umane, variola maimuței se vindecă de obicei de la sine după două sau trei săptămâni.

Este caracterizată prin erupții cutanate - în zona organelor genitale sau în cavitatea bucală -, care pot fi însoțite de episoade febrile, dureri în gât sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

Virusul poate fi transmis prin contact direct cu leziunile cutanate sau mucoase ale unui bolnav, precum și prin picături de salivă. ''Raporturile sexuale (...) reunesc aceste condiții de contaminare, iar a avea mai mulți parteneri crește riscul expunerii la virus'', amintește Santé Publique France.

Dacă în marea majoritatea a cazurilor europene și americane, bolnavii sunt bărbați care au întreținut relații sexuale cu bărbați, aceștia nu sunt singurii vizați, fiind detectate de asemenea cazuri la copii și la persoane imunodeprimate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău