Varianta britanică a coronavirusului ar putea deveni dominantă în Europa în lunile următoare, estimează Ministerul italian al Sănătății

  • 12 Februarie 2021 18:40
Varianta britanică a coronavirusului ar putea deveni dominantă în Europa în lunile următoare, estimează Ministerul italian al Sănătății

Play Un procent de 17,8% din noile cazuri de COVID-19 în Italia sunt infectări cu varianta britanică a coronavirusului SARS-CoV-2, procent apropiat de cel întâlnit în restul Europei, unde această mutație ar putea deveni dominantă în lunile următoare, a anunțat vineri Ministerul italian al Sănătății, potrivit agenției EFE, preluat de Agerpres.

Această instituție a realizat împreună cu alte organisme italiene o investigație în cadrul căreia personalul sanitar a selectat mostre de cazuri pozitive și a secvențiat genomul virusului. Au fost în total analizate 852 de mostre în 82 de laboratoare, din 16 regiuni și provincii autonome ale Italiei.

Ministerul italian al Sănătății amintește că prevalența variantei britanice a coronavirusului este în Franța de 20-25% și de circa 20% în Germania, avertizând totodată că în Europa ''există o circulație intensă (a variantei britanice), care probabil va ajunge să devină cea mai frecventă în lunile următoare''.

Cercetarea va fi repetată în zilele următoare ''pentru a verifica viteza de răspândire a variantei'' coronavirusului descoperită în Marea Britanie la sfârșitul anului trecut.

Ministerul italian al Sănătății mai menționează că ''virusul se află într-o mutație constantă și au fost izolate sute de variante, dar majoritatea nu schimbă caracteristicile virusului'' și susține că vaccinurile anti-COVID-19 deja create ''continuă să fie eficiente inclusiv împotriva virusului care a suferit mutații''.

Potrivit experților, mutația britanică a coronavirusului nu este mai letală decât variantele cunoscute anterior. Dar ea este mai contagioasă, iar în Marea Britanie, unde a devenit varianta dominantă, a crescut indirect mortalitatea ca urmare a suprasolicitării sistemului sanitar în urma creșterii numărului cazurilor de COVID-19. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău