Vântul astăzi îi bate în pânze unionismului (Petru Bogatu)

  • 31 Martie 2016 16:39
Vântul astăzi îi bate în pânze unionismului (Petru Bogatu)

Revista presei din 31 martie 2016

Vântul astăzi îi bate în pânze unionismului mai puternic ca oricând, iar soarele strălucește pe strada lui, remarcă Petru Bogatu în Ziarul Național. După jaful miliardului, Republica Moldova este pentru Occident o gaură neagră unde toată asistența financiară se duce pe apa sâmbetei. În același timp, SUA și UE nu au cum lăsa la voia întâmplării acest teritoriu pentru a nu crea un focar de instabilitate în spatele Ucrainei. Unirea cu România ar rezolva dilemma, după autor. NATO este nevoit de la un timp încoace să investească în forțele armate ale Republicii Moldova pentru a le menține pe linia de plutire în fața unei posibile agresiuni ruse, iar unirea cu România ar întări considerabil acest flanc al Alianței Nord-Atlantice susține petru Bogatu. Potrivit sondajelor, 70-80 la sută din populația României se pronunță în prezent pentru reunificarea Țării cu Republica Moldova. Ca rezultat, clasa politică de la București, toate partidele mari se văd silite să îmbrățișeze ideea reîntregirii naționale, ceea ce creează un mediu propice unirii în dreapta Prutului. De cealaltă parte, în stânga Prutului, își spune cuvântul efectul cunoașterii. Libera circulație fără vize, redobândirea cetățeniei române, instruirea și educația luminează mințile și cresc rândurile adepților reîntregirii naționale. În aceste condiții, transformarea unionismului din Republica Moldova într-un curent de gândire și acțiune majoritar este o chestiune de timp, conchide Ziarul național.

Parlamentarul roman Ovidiu Raețchi, constată  în in ziarul Timpul că devine din ce în ce mai clar că unirea e singura soluție lucidă.Congresul de lansare a Sfatului Țării 2 și marșul Unirii e un pas în plus pe care îl facem pentru a convinge marea majoritate a populației din Moldova de unire. Parlamentarul roman spune că până acum un an simțea o oarecare reticență, dar devine din ce în ce mai clar că este singura soluție lucidă”.

Și Adevărul scrie că evenimentele de  duminică de la Chișinău  demonstrează că românismul este cel mai puternic exact acolo unde el se zbate mai mult. Mulțimea veselă aduce speranța că în 2018 Referendumul pentru reUnire va fi unul de succes și este de așteptat ca schimbări profunde să aibă loc în cadrul partidelor de la Chișinău, care până mai recent se fereau a vorbi de acest lucru. Acum câțiva ani reUnirea era o paria, se credea că nu aduce voturi: acum nimeni nu își mai permite să neglijeze cel mai tânăr, dinamic și inteligent electorat din Republica Moldova. Unioniștii scot în stradă mai mult decât ar putea scoate separat fiecare partid politic de dincolo de Prut, remarcă Adeărul.

În R. Mol­dova, există în jur de 244 de între­prin­deri de stat, fon­date, în mare parte, de minis­tere, care se zbat în ano­ni­mat și își duc tra­iul de pe o zi pe alta, o parte din ele fiind mai mult o povară pen­tru buge­tul de stat, scrie Ziarul de gardă.

Aceeași publicație scrie  cum cele trei com­plexe de rachete anti­a­e­riene comer­ci­a­li­zate de Minis­te­rul Apă­ră­rii prin inter­me­diul Aero­por­tu­lui Inter­națio­nal Măr­cu­lești în luna febru­a­rie 2016 au ajuns la o firmă offshore din Marea Bri­ta­nie.

Din Ziaruld e Gradă aflați ce fel de transplan­turi se efec­tu­ează în R. Mol­dova, care sunt pre­țu­rile unor ast­fel de ope­ra­ții și cât de greu poate fi iden­ti­fi­cat un dona­tor, într-un inter­viu cu medi­cul Adrian Tănase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău