Valul Omicron a trecut peste Africa de Sud, fără a se înregistra o creștere semnificativă a deceselor

  • 31 Decembrie 2021 13:47
Valul Omicron a trecut peste Africa de Sud, fără a se înregistra o creștere semnificativă a deceselor

Africa de Sud, țara unde a fost detectată în urmă cu o lună noua variantă a coronavirusului, Omicron, a anunțat că a depășit vârful acestui val pandemic înregistrând doar o creștere "marginală" a deceselor, în contextul în care numeroase alte țări înregistrează recorduri de infectări, transmite vineri AFP, citat de AGERPRES.

"Conform experților noștri, Omicron și-a atins vârful fără a aduce o schimbare semnificativă sau alarmantă cu privire la numărul de spitalizări", a comentat vineri Mondli Gungubele, ministrul din guvernul sud-african responsabil de Departamentul de planificare, Monitorizare și Evaluare, ce este numit direct de președintele acestui stat. Oficialul sud-african a mai asigurat că guvernul continuă să monitorizeze cu vigilență evoluția situației pandemice.

Restricțiile privind circulația pe timp de noapte, în vigoare de 21 de luni, care vizau perioada cuprinsă între orele 0:00 și 04:00, sunt în sfârșit ridicate cu ocazia sărbătorilor de sfârșit în an.

"Speranța noastră este că aceste restricții vor rămâne ridicate", a mai susținut ministrul într-o conferință de presă desfășurată online. "Încercăm să găsim un echilibru între viețile oamenilor, mijloacele lor de subzistență și obiectivul de a salva vieți", a adăugat el, amintind că economia sud-africană este puternic afectată de pandemie.

Prin menținerea purtării măștilor sanitare, a distanțării și prin accelerarea procesului de vaccinare, care rămâne un obiectiv în condițiile în care doar 15,6 milioane de sud-africani au fost inoculați cu schema completă la o populație de 59 de milioane, ministrul a declarat că speră să nu se mai revină niciodată la restricțiile pe timp de noapte.

Joi seară, președinția sud-africană a anunțat că "toți indicatorii sugerează că țara a depășit vârful celui de-al patrulea val" pandemic și că s-a înregistrat doar "o creștere marginală a numărului de decese".

Numărul de infecții, spitalizări și decese va continua să fie "monitorizat oră de oră și dacă vom observa diferențe" în evoluția lor "vom acționa imediat", a adăugat ministrul Gungubele.

Numărul contaminărilor a scăzut cu aproape 30% în cursul săptămânii trecute (89.781), prin raport cu săptămâna precedentă (127.753). Iar internările în spitale s-au diminuat în 8 provincii sud-africane din 9: "Deși varianta Omicron este foarte transmisibilă, rata spitalizărilor a fost mai scăzută decât în valurile precedente", a subliniat președinția.

Varianta Omicron, care prezintă un număr mare de mutații care ridică îngrijorări cu privire la rezistența la vaccin, a fost identificată pentru prima dată în Botswana și în Africa de Sud la sfârșitul lunii noiembrie. Această variantă a devenit rapid dominantă în Africa de Sud, ceea ce a făcut ca numărul de infecții să crească exponențial la peste 26.000 de cazuri zilnice la jumătatea lunii decembrie, potrivit statisticilor oficiale.

Această variantă se răspândește în prezent în aproximativ 100 de țări, potrivit OMS. Extrem de contagioasă, afectează atât persoanele care au fost vaccinate, cât și cele care au fost deja infectate cu noul coronavirus, menționează AFP.

Țara africană care este în mod oficial cea mai afectată de pandemie, Africa de Sud a înregistrat peste 3,4 milioane de cazuri și 91.000 de decese. Mai puțin de 13.000 de cazuri au fost detectate în ultimele 24 de ore.

"Viteza cu care a crescut, a atins un vârf și apoi s-a prăbușit valul provocat de varianta Omicron a fost uluitoare. Un vârf atins în patru săptămâni și apoi declinul precipitat în doar două săptămâni", a comentat pe Twitter Fareed Abdullah din cadrul Consiliului sud-african de cercetări medicale (SAMRC).

În timp ce numeroase țări lovite de Omicron anunță noi restricții și numere record de infectări zilnice, guvernul sud-african a ridicat restricțiile de pe timpul nopții iar localurile de noapte își pot relua activitatea normală.

Portul măștii sanitare rămâne însă obligatoriu în spațiile publice iar adunările de persoane sunt încă limitate la un maxim de 1.000 de persoane în interior și respectiv 2.000 la exterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău