Valul de căldură „Cerberus” sufocă sudul Europei. Recordul absolut de temperatură ar putea fi doborât săptămâna viitoare

  • 13 Iulie 2023 16:34
Valul de căldură „Cerberus” sufocă sudul Europei. Recordul absolut de temperatură ar putea fi doborât săptămâna viitoare

Sudul Europei era sufocat joi de un val de căldură sever, în condițiile în care meteorologii avertizează că temperaturile ar putea atinge săptămâna viitoare maxime record pentru continent, relatează Reuters și News.ro.

Au fost emise alerte meteorologice în Insulele Canare din Spania, în Italia, Cipru și Grecia, iar autoritățile grecești se așteaptă ca temperaturile să ajungă până la 43 de grade Celsius și chiar 44 de grade Celsius, vineri, respectiv sâmbătă, scrie Hotnews.

Presa din Grecia a scris că în apropierea sitului arheologic al Acropolei din Atena a fost amplasată o ambulanță în așteptare pregătită să acorde primul ajutor turiștilor care suferă din cauza căldurii.

Impactul căldurii extreme a fost adus în atenție și mai mult săptămâna aceasta de un studiu potrivit căruia până la 61.000 de persoane ar fi murit în valurile de căldură sufocante din Europa de vara trecută.

Guvernele și angajatorii sunt presați să facă mai mult pentru a proteja lucrătorii expuși la soarele arzător din cursul ultimului val de căldură, pe care Societatea Meteorologică Italiană l-a numit „Cerberus”, după numele câinelui cu trei capete al lumii subterane din mitologia greacă.

Există îngrijorări cu privire la impactul asupra celor care lucrează în aer liber în Italia, după ce un bărbat în vârstă de 44 de ani care vopsea marcaje rutiere în orașul Lodi din nordul țării s-a prăbușit și a murit săptămâna aceasta.
 
Europa ar putea înregistra un record de temperatură săptămâna viitoare

Autoritățile sanitare au emis un avertisment de alertă maximă, cod roșu, pentru 10 orașe italiene pentru următoarele două zile, inclusiv la Roma, Florența, Bologna și Perugia.

În Grecia, guvernul a ordonat suspendarea activității între orele locale 12.00 și 17.00 în zonele în care riscul de căldură este foarte ridicat, printre ele numărându-se capitala Atena, și le-a cerut angajaților din sectorul privat care au probleme de sănătate să lucreze de acasă.

 
În Spania joi a fost o situație oarecum ameliorată, după ce imaginile captate de sateliții Sentinel 3 ai Agenției Spațiale Europene au măsurat, marți, o temperatură de peste 60 de grade Celsius la suprafața pământului în regiunea vestică Extremadura.

Prognozele meteorologice și înregistrările oficiale se bazează pe temperatura aerului, care este semnificativ mai scăzută decât cea de la suprafața pământului.

Recordul european de temperatură, de 48,8 grade Celsius, a fost înregistrat în Sicilia în august 2021, dar ar putea fi depășit săptămâna viitoare, potrivit Agenției Spațiale Europene. Se preconizează că Italia va fi din nou unul dintre cele mai fierbinți locuri din Europa.

Italia, din nou în centrul unui val de caniculă din Europa

„Săptămâna viitoare va fi un val de căldură chiar mai puternic decât acesta, unele valori din centrul sudului vor fi cu adevărat neobișnuite”, a declarat Luca Lombroso, meteorolog al grupului AMPRO din Italia.

„Marți sau miercuri, la Roma și Florența vom depăși probabil 40 de grade, iar temperaturi apropiate vor fi prezente și în nord”, a adăugat el.

Marco Impagliazzo, președintele organizației caritabile catolice Sant'Egidio, a avertizat că în jur de nouă milioane de italieni în vârstă trăiesc singuri sau cu un partener în vârstă și sunt deosebit de vulnerabili la aceste fenomene.

„Cu această singurătate și această urgență de căldură, vedem un amestec exploziv”, a declarat el într-o conferință de presă.

Și nu sunt doar oamenii sunt cei care suferă. Grupul de lobby al fermierilor italieni Coldiretti a declarat că producția de lapte a scăzut cu 10%, deoarece vacile mănâncă mai puțin pe timp de căldură, beau cantități uriașe de apă și produc mai puțin lapte.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău