Valul de aer polar se abate asupra Europei Centrale și de Est

  • 08 Ianuarie 21:30
Valul de aer polar se abate asupra Europei Centrale și de Est

Aerul polar care a afectat țările nordice în ultimele zile a cuprins luni și statele din Europa Centrală și de Est, provocând în special pene de curent și probleme în transporturi în Polonia, relatează Agerpres.

Institutul de Meteorologie din Polonia, care a raportat deja temperaturi foarte scăzute, de minus 23 de grade Celsius în nord-estul țării, a emis o avertizare de ger care vizează cea mai mare parte a teritoriului, unde se prognozează că mercurul din termometre va continua să scadă în această săptămână, relatează AFP.

În nord-estul țării, 2.200 de gospodării au rămas luni fără curent electric, iar funcționarea transportului școlar a fost suspendată.

"Au fost probleme din cauza frigului", a declarat purtătorul de cuvânt al administrației regionale, Krzysztof Guzek, pentru agenția poloneză de presă PAP.

În Letonia, în nord-est, mercurul din termometre a scăzut luni până la minus 29,5 grade Celsius în Daugavpils, al doilea oraș al țării.

Spre sud, în Ungaria, serviciul național de meteorologie a prognozat temperaturi minime de până la minus 12 grade Celsius la sfârșitul săptămânii, însoțite de vânt intens, de până 90 de kilometri la oră.

Rafale de până la 100 de kilometri la oră au provocat deja pagube în unele zone ale țării, weekendul trecut, rupând acoperișuri și copaci și conducând la pene de curent și la măsuri de suspendare a circulației.

- Zboruri deviate -

În Republica Moldova, o țară mică situată între Ucraina și România, în jur de 22.000 de gospodării au rămas luni fără curent electric, iar valul de frig a condus la anulări și întârzieri ale zborurilor pe aeroportul din capitala Chișinău.

Transportul public a fost perturbat în acest oraș, unde școlile au fost închise până joi.

În România, ninsorile au condus la devierea a două aeronave care trebuiau să aterizeze pe aeroportul din Iași, iar unele drumuri naționale din estul țării au fost închise, notează AFP.

Serviciul de meteorologie din Germania a prognozat că temperaturile vor scădea pe alocuri până la minus 15 grade Celsius în cursul nopții, însă a subliniat că această situație nu este neobișnuită în luna ianuarie.

"Ceea ce a fost anormal a fost căldura de la începutul lunii ianuarie", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al serviciului german de meteorologie, Andreas Walter, amintind că în timpul acelui episod a fost înregistrată o temperatură de peste 17 grade Celsius la Frankfurt.

"Lunile ianuarie au fost cu siguranță prea calde între 2018 și 2023 comparativ cu perioada de referință 1961-1990", a precizat meteorologul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău