Valorile instrumentelor de politică monetară se mențin la nivelul actual

  • 08 Iunie 2021 18:15
Valorile instrumentelor de politică monetară se mențin la nivelul actual

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la 2,65% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), într-o ședință desfășurată astăzi, 8 iunie, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al BNM.

La fel, ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight rămân 5,15% și, respectiv, 0,15% anual.

Se menține și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 26% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 30%.

Potrivit BNM, decizia respectivă vine în menținerea condițiilor monetare stimulative adoptate anterior, care sunt prielnice pentru evoluția cererii interne, procesul de creditare și activitatea economică în ansamblu. În același timp, recuperarea economică este încă fragilă pe fundalul incertitudinilor asociate evoluției ulterioare a pandemiei și unor șocuri de ofertă dictate de mediul extern. Cele din urmă sunt parțial atenuate de cererea internă modestă în contextul impulsului fiscal slab pentru perioada imediat următoare.

Banca Națională a Moldovei menționează că va monitoriza în continuare evoluția indicelui prețurilor de consum, situația macroeconomică internă și cea externă, iar la momentul oportun va veni cu măsurile necesare în vederea creării condițiilor monetare pentru atingerea obiectivului său fundamental.

Următoarea ședință cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc la 30 iulie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău