Valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de 10 ori, în ultimii 6-7 ani (Mold-Street)

  • 07 Septembrie 2019 11:56
Valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de 10 ori, în ultimii 6-7 ani (Mold-Street)

În ultimii 6-7 ani valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de circa 10 ori, arată date ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Astfel dacă în anii 2012-2013 valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură ajungea la circa 40 milioane lei pe an, sau mai mult de 9% din valoarea tuturor subvențiilor, apoi în ultimii trei ani acestea s-au diminuat și au o cotă mai mică de un procent din totalul subvențiilor, menționează Mold-Street.com

De ce s-au diminuat subvențiile pentru asigurarea riscurilor

De exemplu în anul 2017 au fost autorizate 80 de cereri în valoare de doar 4,5 milioane lei, ceea ce reprezintă doar 0,6% din fondul de subvenții. În 2018 au valoarea subvențiilor în aceste scopuri s-a mai majorat ajungând la 7,41 milioane lei, iar cota din total a fost de aproape 0,8%.

În acest an deocamdată au fost autorizate 33 de dosare și plăți de doar 2,54 milioane lei, ceea reprezintă aproape 0,8% din sumele autorizate. Această evoluție dramatică a fost subiectul unei ședințe de lucru la AIPA cu mai multe companii de asigurări care asigură riscurile de producție în agricultură.

În cadrul acesteia s-a încercat identificarea problemelor cu care se confruntă companiile de asigurări în domeniul asigurării riscurilor de producție în agricultură, precum și impedimentele pe care le întâmpină AIPA în procesul de subvenționare a proiectelor de tip start-up.

Administrația AIPA nu oferă detalii privind motivele unei astfel evoluții dramatice, dar a atras atenția ca asiguratorii să ofere pe viitor niște pachete de servicii tot mai atractive, pentru producătorii agricoli, astfel, stimulând fermierii să-și asigure obiectele investiționale, prin crearea unei culturi de gestionare a riscurilor în agricultură.

Companiile la rândul lor au punctat probleme precum: dificultățile privind asigurarea terenurilor/bunurilor supuse subvenționării; efectuarea recalculărilor privind suprafețele de plantații ce urmează a fi asigurate; reducerea procesului de birocratizare la întocmirea pachetului de documente necesare pentru solicitarea subvenției, etc.

Directorul AIPA, Vadim Curmei a propus de a organiza o ședință comună atât cu reprezentanții companiilor de asigurări precum și cu reprezentanții societății civile din domeniul agricol, pentru a asigura o cooperare tot mai intensă, în vederea creșterii numărului de solicitări, privind asigurarea riscurilor în agricultură.

Valoarea subvenției limitată la 400.000 lei pentru un solicitant

Menționăm că Submăsura 1.7A. Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură, până în 2016 era Submăsura 2.

Listei riscurilor pentru a căror asigurare se subvenționează, din fondul de subvenționare a producătorilor agricoli sunt primele de asigurare în fitotehnie, horticultura, viticultură și zootehnie și o serie de culturi agricole și specii de animale și păsări pentru a căror asigurare se subvenționează, din fondul de subvenționare a producătorilor agricoli.

Cuantumul maxim al subvenției se stabilește ținând cont de primele de asigurare calculate conform tarifelor de asigurare prevăzute în condițiile speciale de asigurare a riscurilor de producție în agricultură și se prevede că nu depășește plafonul de 400.000 de lei pentru unul și același producător agricol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Sat
9

Curs oficial BNM 19 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4595 0.0789
USD 17.8985 0.0254
RON 4.3564 0.0148
UAH 0.6396 0.0004
RUB 0.2360 0.0035
Arhivă Radio Chișinău