Validarea sau invalidarea alegerilor din UTA Găgăuzia depinde de autoritățile centrale, susține Alexandru Arseni

  • 18 Mai 2023 13:10
Validarea sau invalidarea alegerilor din UTA Găgăuzia depinde de autoritățile centrale, susține Alexandru Arseni

Validarea sau invalidarea alegerilor de la Comrat depinde de autoritățile centrale, care  trebuie să pună în aplicare toate instrumentele legale și obligatorii față de ce tot ceea s-a întâmplat în autonomia găgăuză, consideră doctorul habilitat în drept constituțional, Alexandru Arseni. În cazul în care Curtea de Apel de la Comrat va valida scrutinul, autoritățile de la Chișinău vor putea contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție, spune juristul Vladislav Gribincea, transmite Radio Chișinău.

Validarea sau invalidarea alegerilor din regiunea autonomă găgăuză depinde doar de acțiunile autorităților de la Chișinău, a sugerat doctorul habilitat în Dreptul Constituțional, Alexandru Arseni, pentru Radio Chișinău.

„Dacă guvernarea nu-și exercită atribuțiile constituționale pentru care poartă răspundere și pentru care a depus jurământul, dușmanul va folosi orice moment în folosul său. În situația în care vor fi validate….dar fiind inacțiunile legale și obligatorii din partea autorităților centrale față de ce s-a petrecut la Comrat, validarea va fi asigurată, iar hotărârea Curții de Apel este definitivă. Dacă vor fi validate cu încălcări, este obligată CEC să ridice problema la Curtea Supremă de Justiție, nu poți lăsa un lucru ilegal pentru că nu te pricepi tu ce să faci”, a spus Alexandru Arseni.

Deși Curtea de Apel de la Comrat este cea care, în mod absolut normal, conform legii trebuie să se expună asupra rezultatului alegerilor, scandalul și indignarea Adunării Populare de la Comrat de marți seara, 16 mai, au fost regizate intenționat pentru a politiza acest scrutin din câteva motive, consideră analistul Ion Tăbârță.

 „Primul ar fi ca să tensioneze situația internă în Rep. Moldova. Doi – să îndrepte autoritățile din UTA Găgăuzia contra autorităților centrale de la Chișinău. Trei – să inflameze spiritele în rândurile etniei găgăuze, pentru a predispune contra Guvernului de la Chișinău”, a declarat Ion Tăbârță.

Potrivit expertului juridic, Vladislav Gribincea, dacă Curtea de Apel de la Comrat va valida scrutinul, autoritățile de la Chișinău pot contesta decizia la Curtea Supremă de Justiție, care, potrivit legislației în vigoare, trebuie să o examineze timp de trei zile.

Amintim că marți seara Adunarea Populară a Găgăuziei a recunoscut rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan înainte ca acestea să fie validate. În urma scrutinului, candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, s-a clasat pe primul loc, partidul fiind acuzat de un șir de ilegalități, printre care coruperea alegătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău