Valeriu Munteanu: Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea de la Procuratură

  • 06 Iulie 2020 11:57
Valeriu Munteanu: Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea de la Procuratură

Reprezentantul Mișcării Politice „Unirea”, juristul Valeriu Munteanu susține că Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea depusă la Procuratură așa cum a rugat acesta într-o înregistrare video postată astăzi.

„Conform art. 311 Cod Penal - denunțarea falsă sau plângerea falsă, la depunerea plângerii la Procuratură, Gațcan a fost avertizat de către procurori (și/sau de armata de avocați pe care i-a pus la dispoziție gruparea CanduȘor) că poartă răspundere penală pentru declarațiile făcute și riscă până la 2 ani de închisoare pentru denunțul fals. În legislația Republicii Moldova, în Codul Penal, cel de Procedură Penală, sau în alt act legislativ sau normativ, nu există noțiunea juridică de „retragere a plângerii penale”, ori acesta nu este un joc”, a spus Valeriu Munteanu.

Potrivit politicianului, în baza denunțului lui Ștefan Gațcan, procurorii au obligația imperativă să deschidă o cauză penală, iar baza acestei proceduri să stabilească toate circumstanțele. „Este adevărat, în cadrul cauzei penale, avem noțiunea de „împăcare a părților”, conform art. 109 din Codul Penal, dar nici acest lucru nu este posibil în „cazul Gațcan”, ori conform acestei prevederi legale, împăcarea lui Gațcan cu socialiștii, în cadrul cauzei penale poate avea loc doar pentru o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă, ori determinarea la renunțarea la mandatul de deputat, îmbracă forma unei infracțiuni foarte grave, subminând suveranitatea poporului. În concluzie, Ștefan Gațcan nu poate să-și retragă cererea de la Procuratură, iar aceasta din urmă în baza plângerii primite are obligația să deschidă o cauză penală, pentru cercetarea multi-aspectuală a situației fără precedent în istoria RM”, a subliniat Valeriu Munteanu. 

El a mai adăugat că, dacă se va proceda altfel, va fi un serviciu consistent al Procuraturii Generale adus lui Igor Dodon, „care vrea să „îngroape” cât mai repede „cazul Gațcan”, care are deja ecouri internaționale și dacă se va demonstra că Igor Dodon a orchestrat răpirea și violentarea lui Gațcan, atunci acesta va încăpea pe aceleași liste pe care a ajuns Vladimir Plahotniuc, ori abordările criminale ale foștilor parteneri de guvernare sunt similare”. 

Menționăm că Ștefan Gațcan a vorbit astăzi despre retragerea cererii depuse la Procuratură în care acuza deputații socialiști de amințări și intimidări în vederea depunerii mandatului de deputat după ce a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM și se alătură grupului „Pro Moldova”. 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău