Ștefan Gheorghiță: Dacă noi nu executăm măsurile de prevenire, vom avea o creștere a numărului de persoane decedate din cauza COVID-19

  • 15 Martie 2021 14:38
Ștefan Gheorghiță: Dacă noi nu executăm măsurile de prevenire, vom avea o creștere a numărului de persoane decedate din cauza COVID-19

Autoritățile din Republica Moldova nu au primit, deocamdată, rezultatele probelor de laborator, transmise în Germania, care să confirme prezența noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2 în țara noastră, inclusiv tulpina britanică. Despre acest lucru a comunicat pentru Radio Chișinău șeful Secției supraveghere epidemiologică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță.

El a menționat că situația epidemiologică rămâne extrem de gravă, iar în această săptămână vom înregistra un număr și mai mare de noi cazuri de infecție comparativ cu săptămânile precedente, din cauza ratei înalte de reproducere a coronavirusului.

- Noi am trimis probele, dar rezultate nu avem.

- Faptul că avem așa multe cazuri grave în ultima perioadă și sunt cazuri grave, ar fi responsabilă cumva această „tulpină britanică”?

- Avem o creștere semnificativă în ultima perioadă ca rezultat a neexecutării măsurilor de prevenire a infecției cu COVID-19 și neexecutării hotărârilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. Și aceasta se vede fără multă știință. Îi aglomerat transportul public, oamenii nu respectă distanța fizică, oamenii organizează petreceri în masă, lucrează cafenelele și restaurantele după perioada care este stipulată de către CNESP. De aceea avem o sporire a numărului cazurilor noi și poate să fie și circulația unei tulpini noi, tulpina britanică. Nu este exclus, dar până când nu avem date oficiale. Dacă noi nu executăm măsurile de prevenire, putem să ne așteptăm, prognosticul este nefavorabil, la o creștere a numărului de cazuri, vom avea o creștere a numărului de persoane decedate.

- S-ar impune mai multe restricții sau acestea care există în prezent sunt suficiente?

- Se cere o mobilizare totală de la fiecare cetățean, de la administrația publică de toate nivelurile, de la toți agenții economici, de la toți conducătorii instituțiilor, organizațiilor pentru a ne mobiliza și a îndeplini măsurile ce se impun și sunt bine cunoscute și atunci situația se va ameliora.

- Comparativ cu săptămânile precedente cum a evoluat situația?

- Numărul deceselor este în creștere. Acest lucru vorbește despre majorarea numărului de cazuri și forme grave, despre faptul că oamenii nu se adresează la timp la medic și noi avem o creștere a numărului de persoane vindecate cu 35 la sută, însă, incidența în ultimele 14 zile rămâne de 547 de cazuri la 100 de mii de populație, ceea ce este foarte mult. Noi avem o mortalitate înaltă. Rata de contagiozitate este foarte înaltă și după ultimele date, toate teritoriile sunt în zona de alertă „Cod Roșu”. Este o situație alarmantă în municipiul Chișinău. Aici se înregistrează cele mai multe cazuri. Sub 50% din cazuri sunt în municipiul Chișinău și dacă ne uităm la rata de reproducere în multe teritorii ne așteptăm în săptămâna aceasta iarăși la o creștere. De aceea, măsurile care sunt impuse, trebuie executate.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău