Valeriu Cerba: „R.Moldova depinde foarte mult de evoluția evenimentelor din Ucraina și dacă va fi stopat acest război nedrept. Ucraina de fapt a fost, din 2014 și până acum, o umbrelă pentru noi”

  • 10 Martie 2022 14:15
Valeriu Cerba: „R.Moldova depinde foarte mult de evoluția evenimentelor din Ucraina și dacă va fi stopat acest război nedrept. Ucraina de fapt a fost, din 2014 și până acum, o umbrelă pentru noi”

Ucraina este în acest moment o umbrelă de protecție pentru R. Moldova și de capacitatea ei de a rezista depinde în continuare și securitatea Chișinăului, consideră Valeriu Cerba, participant la războiul din 1992, fost membru în cadrul Comisiei Unificate de Control. El consideră că războiul a fost declanșat de Federația Rusă pentru a menține fostele republici sovietice în sfera ei de influență, iar protecția noastră poate fi asigurată doar de Occident.

Valeriu Cerba ne-a povestit în cadrul emisiunii Dosar transnistrean de la Radio Chișinău, că de două săptămâni găzduiește mai multe persoane din Ucraina, care s-au refugiat din calea războiului:

„13 refugiați dintre care un bărbat și 12 femei - trei bunici, mămici, nepoate. În aceste două săptămâni de când se află la mine și urmărind ceea ce se petrece, această nebunie organizată de Moscova în Ucraina, acest război nedrept, acest război sângeros, aș trage o concluzie că asta e cutremurător, asta e o nebunie și ceea ce face liderul de la Moscova face ca să clatine puternic noua ordine mondială. Scopul fiind de a menține  Ucraina, Moldova, Georgia, țările ex-sovietice în sfera lor de influență. Lucrul acesta a fost spus de-a lungul anilor, de la destrămarea Uniunii Sovietice. În permanență intențiile acestor state din fosta Uniune Sovietică de a adera la vreo structură occidentală erau curmate, eram preveniți și apoi curmate intențiile noastre prin forța armată.

Noi depindem foarte mult de evoluția evenimentelor din Ucraina și dacă va fi stopat acest război nedrept. Ucraina de fapt a fost, din 2014 și până acum, o umbrelă pentru noi. Dar dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, noi o să devenim absolut vulnerabili. Trebuie să găsim alte căi de protecție, dar protecția noastră este la Vest, altă cale noi nu avem. Suntem prea vulnerabili în toate domeniile, securitatea energetică, securitatea națională în ansamblu”.               

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău