Val de reacții după votul negativ al Austriei. Președinta PE se declară „extrem de dezamăgită” / Iohannis: România merita să primească un vot favorabil

  • 09 Decembrie 2022 08:42
Val de reacții după votul negativ al Austriei. Președinta PE se declară „extrem de dezamăgită” / Iohannis: România merita să primească un vot favorabil

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat joi, 8 decembrie, „extrem de dezamăgită" de decizia din Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE ca România și Bulgaria să nu fie admise încă în Spațiul Schengen, scrie defenseromania.ro.

Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul consiliului JAI. Potrivit unor surse concordante de la Bruxelles, respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei și al Olandei. În același timp, Croația a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.

"Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acționeze și să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniți cu adevărat", a adăugat Roberta Metsola.

Miniștrii bulgari de interne și de externe consideră posibilă o înțelegere cu Austria, dar sunt pesimiști în privința Olandei.

''Vom continua. S-ar putea să aducem din nou chestiunea în discuție la summitul UE'' care va avea loc săptămâna viitoare, a declarat presei ministrul bulgar de externe Nikolai Milkov.

''Mi s-a spus în cele din urmă că Austria este favorabilă stabilirii datelor în martie atât pentru Bulgaria, cât și pentru România. Olanda a fost singura care s-a opus fixării unei date'', a susținut ministrul bulgar de externe.

Iohannis: Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene.

Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români, afirmă președintele Klaus Iohannis.

"România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”, arată președintele României.

Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat 'profunda dezamăgire' față de 'lipsa consensului' la nivelul Consiliului JAI de joi cu privire la aderarea României la Schengen și a subliniat că votul Austriei este unul 'nejustificat'.

El le-a mulțumit partenerilor din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și agențiilor europene care au susținut România "vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții".

Spătaru: Economia României pierde prin neintrarea în Schengen circa 10 miliarde de euro anual

Decizia privind neintrarea în Zona Schengen înseamnă pentru economia României pierderi de 10 miliarde euro anual, a declarat, joi, ministrul Economiei, Florin Spătaru, adăugând că sunt niște costuri pe care le plătim de foarte mulți ani, pentru că tehnic vorbind noi am îndeplinit aceste condiții de mult timp.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău