Val de indignare în UE după întâlnirea Orban-Putin: „Președinția ungară se încheie înainte de a fi început cu adevărat”

  • 05 Iulie 18:41
Val de indignare în UE după întâlnirea Orban-Putin: „Președinția ungară se încheie înainte de a fi început cu adevărat”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a mers vineri la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, atrăgându-și imediat reproșuri din partea colegilor din UE și un avertisment că nu vorbește în numele Uniunii Europene, relatează News.ro.

Ungaria a preluat pe 1 iulie pentru șase luni președinția rotativă a blocului comunitar.

În cinci zile, Orban l-a vizitat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, a format alianța „Patrioți pentru Europa” cu alți naționaliști de dreapta din Europa, iar acum se află la Moscova într-o „misiune de pace”, cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Washington.

„Cu o astfel de întâlnire, președinția ungară se încheie înainte de a fi început cu adevărat”, a declarat un diplomat UE citat de Reuters sub acoperirea anonimatului, transmite sursa.

„Ungaria nu pare să își fi înțeles rolul. Scepticismul statelor membre ale UE (în legătură cu președinția Ungariei la Consiliul UE) a fost, din păcate, justificat - este vorba doar despre promovarea intereselor Budapestei”, a continuat diplomatul.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Orban la Moscova „nu reprezintă UE sub nicio formă”.

Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a descris informațiile apărute în ajun despre vizita la Moscova drept tulburătoare.„Vizita sa ar arăta dispreț față de îndatoririle președinției UE și subminează interesele Uniunii Europene”, a declarat el într-un tweet, joi.

Pavel Havlicek, cercetător la Asociația pentru Afaceri Internaționale, a declarat că vizita lui Orban este un abuz care vine peste un vid de putere la Bruxelles și este o subminare periculoasă a poziției europene comune.

La rândul său, Orban a declarat că recunoaște că nu are mandat să negocieze în numele UE, dar susține că pacea nu poate fi făcută „dintr-un fotoliu confortabil de la Bruxelles”. „Nu putem să stăm și să așteptăm ca războiul să se termine miraculos”, a scris el pe X.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:1,03 m/s
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
31
Fri
31
Arhivă Radio Chișinău