Vadim Krasnoselski l-a îndemnat pe Igor Dodon să îndeplinească promisiunile făcute Rusiei. „Transnistria nu este o ancoră care ar opri Unirea Basarabiei cu România”

  • 11 Februarie 2020 13:50
Vadim Krasnoselski l-a îndemnat pe Igor Dodon să îndeplinească promisiunile făcute Rusiei. „Transnistria nu este o ancoră care ar opri Unirea Basarabiei cu România”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vladimir Krasnoselski, a criticat declarațiile președintelui Igor Dodon conform cărora există progrese în negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean, afirmând că în ultima perioadă are loc o degradare și eșecuri în acest caz.

„Eu l-aș sfătui pe Igor Dodon să se gândească la altceva, la promisiunile pe care le-a făcut Federației Ruse. Este vorba de instituirea limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, revenirea pe piața mass-media a televiziunilor ruse, crearea școlilor cu predare în limba rusă pe teritoriul statului vecin, fiindcă aproapte toate au fost închise. Socialiștii au venit la putere, dar unde-s promisiunile. Unde?”, a declarat șeful administrației ilegale din stânga Nistrului, potrivit mass-mediei locale.

Liderul separatist s-a arătat indignat și de faptul că în școlile din R.Moldova este studiată „Istoria Românilor”. „Atenție, nu „Istoria României”, dar „Istoria Românilor”. Limba română, simbolurile românești. Statul merge în direcția celor a căror istorie o învață. Totul este foarte simplu, nu trebuie să trăim cu iluzii. Dacă în R.Moldova ar fi studiată „Istoria Federației Ruse”, ar fi vorbit în limba rusă, ar fi fost totul clar, dar timp de 30 de ani este studiată „Istoria Românilor”, se vorbește limba română. Ordinul privind calea Basarabiei vine din România”, a mai spus Krasnoselski. 

Liderul separatist a mai declarat că Transnistria nu trebuie văzută ca o ancoră care ar opri Unirea Basarabiei cu România, deoarece generația actuală crește „având vectorul îndreptat spre România”, făcând referire la datele sondajelor care arată că numărul celor care optează pentru Unire a ajuns la 30%. Astfel, Krasnoselski spune că, în acest condiții, nici Transnistria nu mai poate schimba ceva, deoarece așa ar fi educată societatea de pe malul drept al Nistrului prin predarea „Istoriei Românilor” și studierea limbii române.

Menționăm că Igor Dodon a declarat recent că există progrese în ceea ce ține de reglementarea transnistreană prin faptul că s-a ajuns la mai multe acorduri, iar Chișinăul ar fi gata să ofere împuterniciri și o autonomie largă regiunii transnistrene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău