Vadim Ceban: Republica Moldova trebuie să mențină contractul de furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”

  • 12 Octombrie 2022 16:10
Vadim Ceban: Republica Moldova trebuie să mențină contractul de furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”

Republica Moldova trebuie să mențină contractul de furnizare a gazelor naturale cu „Gazprom”, a declarat șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban în cadrul unei Ediții Speciale de la Moldova 1. Potrivit oficialului, acesta este una dintre soluțiile optime în contextul în Ucraina nu mai furnizează energie electrică în țara noastră. Vadim Ceban a menționat că prețul de achiziție al gazelor naturale oferit de concernul rus este avantajos, iar condițiile de plată sunt bune.

Totodată, președintele Consiliului de Administrație al companiei „Moldovagaz” a relatat că nu cunoaște deocamdată dacă tariful la gazele naturale va fi majorat, menționând că totul depinde de piața gazelor, potrivit TRM.md.

„Să menținem acest contract pe care îl avem cu „Gazprom” și să executăm obligațiile. Noi ne dorim acest lucru. Prețul care este oferit de „Gazprom” este unul avantajos și condițiile de plată sunt bune. Trebuie să rezolvăm unele probleme cu datoriile, auditul. E greu de spus. Cel puțin prognozele noastre pe care le-am prezentat la ANRE au fost până la finele anului. Sperăm să nu fie mari șocuri pe piața gazelor naturale. Dar este un lucru foarte imprevizibil cum va fi piața”, a spus Ceban.

Șeful „Moldovagaz” speră Republica Moldova și în continuare va coopera cu „Gazpromul”. Potrivit acestuia, în prezent „Moldovagaz” și concernul rus lucrează în privința majorării volumului pentru luna noiembrie.

„Ce ține de luna octombrie țara noastră este asigurată cu capacitățile anuale care au fost deja rezervate conform contractului. Contractul de furnizare a gazelor naturale este semnat între „Moldovagaz” și „Gazprom”, respectiv discuțiile și dialogul există la nivel comercial. Lucrăm în privința majorării volumului pentru luna noiembrie, dar deja este și compania de stat „Energocom”, care are anumite obligații să asigure cu furnizări de gaze naturale în cazul situațiilor excepționale dacă apar. Suntem preocupați ca în luna noiembrie să achităm consumul curent”, a spus Ceban.

Întrebat dacă unele regiuni din Republica Moldova, precum raionul Orhei sau UTA Găgăuzia au posibilitatea să importe gaze naturale, evitând „Moldovagaz” și să negocieze niște tarife preferențiale, Vadim Ceban a precizat că acest lucru este posibil, dar nu este atât din ușor din mai multe considerente.

„Am menționat anterior și am spus că totul este posibil, aici doar o remarcă importantă. Nu este atât ușor de vedere din punct de vedere tehnic și comercial de făcut acest lucru. În Republica Moldova există piața angro de gaze naturale, există piața cu amănuntul gazelor naturale, nu prea avem practica de furniza gaze naturale către persoane fizice. Dacă vorbim de aranjamentele tehnice-comerciale companiile care își doresc să activeze pe acest domeniu trebuie să aibă personalul necesar și trebuie efectuate cheltuieli în tehnica de calcul, deținerea bazei de date a consumatorilor, respectiv trebuie să aibă capacități financiare pentru că trebuie să achiți în avans. E posibil în viitor, dar e necesară a pregătire complexă”, a menționat Vadim Ceban.

Totadată, oficialul a remarcat că cetățenii trebuie să economisească energia electrică, iar în prezent autoritățile de la Chișinău caută unele soluții de furnizare a energiei electrice din România. „Sunt anumite discuții la nivel de căutare a posibilităților de aprovizionare cu furnizarea energiei electrice din România. În acest sens sunt semnate anumite contracte”, a mai spus Ceban.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău