Vaccinul Sputnik creează scandal în altă țară UE. Al doilea ministru din guvernul ceh, demis pentru că a refuzat să accepte achiziția

  • 13 Aprilie 2021 16:14
Vaccinul Sputnik creează scandal în altă țară UE. Al doilea ministru din guvernul ceh, demis pentru că a refuzat să accepte achiziția

Ministrul ceh de Externe, Tomas Peticek a fost demis, luni, a anunțat biroul președintelui Milos Zeman, pe Twitter, pe motivul că s-a opus achiziționării și folosirii vaccinului rusesc Sputnik, relatează Politico, citat de Digi24.ro. Ministrul de Interne, Jan Hamacek va prelua interimar postul.

Este vorba de a doua demitere a unui ministru din cabinetul ceh pe motivul refuzului achiziționării vaccinului rusesc împotriva Covid-19. Săptămâna trecută, Jan Blatny, ministrul sănătății, a fost și el demis din același motiv, și înlocuit cu Petr Arenberger, care este de acord cu testarea în Cehia a acestui vaccin.

Petricek a mai spus, jurnaliștilor, însă, că demiterea sa a fost legată pe lângă refuzul vaccinului, și de opoziția sa față de implicarea companiei rusești Rosatom în construcția unei centrale nucleare.

Nu e niciun secret că am fost un cui în talpa președintelui de multă vreme. Motivele sunt centrala nucleară, unde am spus mereu că siguranța trebuie să fie cea mai importantă, și vaccinul Sputnik, pentru că sănătatea cetățenilor este esențială pentru mine”, a spus ministrul demis.

Experți în securitate din ministerele cehe ale internelor și externelor au pledat în mod repetat cu guvernul să nu includă Rosatom în construcția centralei pentru a evita situația în care Kremlinul ar șantaja guvernul ceh.

Președintele țării, premierul și miniștrii inustriei și comerțului au ignorat avertismentele. Alte firme care au participat la licitație includ firme din Franța, Coreea de Sud și SUA-Canada.

Nu este primul scandal iscat de Sputnik V, anterior, întregul guvern al Slovaciei s-a prăbușit din cauza controverselor legate de vaccinul rusesc. Ulterior, Slovacia și Rusia au intrat în conflict diplomatic după ce autoritățile slovace s-au plâns că Rusia le-a trimis un vaccin neconform.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău