Vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient împotriva variantei sud-africane

  • 01 Aprilie 2021 16:20
Vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient împotriva variantei sud-africane

Alianța Pfizer-BioNTech a anunțat joi că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficacitate foarte ridicată împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, citând concluziile unor studii clinice realizate în Africa de Sud, informează AFP.

Niciun caz de COVID-19 nu a fost observat în Africa de Sud la persoanele vaccinate în cadrul unui studiu clinic de fază 3, care a permis monitorizarea participanților pentru o perioadă de până la șase luni după administrarea celei de-a doua doze, potrivit unui comunicat.

În această țară, "800 de participanți au fost recrutați, nouă cazuri de COVID-19 au fost observate, toate din grupul placebo, fapt care indică o eficacitate a vaccinului de 100%", au precizat reprezentanții alianței Pfizer-BioNTech.

Este vorba despre "primele rezultate de tip clinic care arată că un vaccin poate să protejeze eficient împotriva variantelor aflate în prezent în circulație, un factor esențial pentru a atinge imunitatea de grup și pentru a pune capăt acestei pandemii pentru populația mondială", a declarat Ugur Sahin, CEO-ul și cofondatorul companiei BioNTech, în același comunicat.

Companiile Pfizer și BioNTech au estimat în luna ianuarie, pe baza testelor realizate in vitro, că deși era "inferioară" față de reacția observată împotriva tulpinii comune a noului coronavirus, "eficacitatea ridicată" împotriva variantei sud-africane nu părea să fie afectată.

Datele furnizate de studiile clinice au confirmat acele rezultate, subliniază comunicatul publicat joi.

Din totalul celor 46.307 de participanți la studiile clinice de fază 3 desfășurate în mai multe țări, vaccinul Pfizer-BioNTech a demonstrat o eficacitate generală de 91,3%, potrivit aceleiași surse.

Din cele 927 de cazuri simptomatice de COVID-19 detectate în cadrul studiului, 850 de cazuri au vizat pacienți din grupul placebo și 77 de cazuri s-au aflat în grupul vaccinat.

Companiile Pfizer și BioNTech intenționează să producă în 2021 până la 2,5 miliarde de doze din vaccinul lor anti-COVID-19, unul dintre cele patru seruri aprobate până în prezent în Uniune Europeană.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău