Vaccinul AstraZeneca: Experții OMS cer mai multe date din afara Europei

  • 23 Aprilie 2021 10:31
Vaccinul AstraZeneca: Experții OMS cer mai multe date din afara Europei

Experții în vaccinuri de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au declarat joi că este necesară colectarea mai multor date despre incidența cheagurilor sangvine la persoanele care au primit în afara Europei vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, informează AFP citată de Agerpres.

Grupul Consultativ Strategic de Experți în Imunizare (SAGE) din cadrul OMS a reformulat recomandările sale de precauție în ceea ce privește utilizarea vaccinului AstraZeneca, ținând cont de datele despre cheagurile sangvine apărute în Europa. "OMS continuă să susțină concluzia potrivit căreia beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât riscurile", a subliniat organizația într-un comunicat.
 
Pe 7 aprilie, SAGE a anunțat că o legătură între acest vaccin și cheaguri sangvine este plauzibilă, dar nu confirmată, insistând pe faptul că astfel de cazuri sunt "foarte rare". Recomandările SAGE au fost actualizate cu ajutorul noilor date furnizate de campaniile de vaccinare aflate în curs de desfășurare.

Vaccinul AstraZeneca este utilizat în 157 de teritorii, potrivit unei numărători efectuate de AFP. Cele mai multe cazuri de cheaguri sangvine au fost semnalate în Marea Britanie și în Uniunea Europeană, în timp ce "foarte puține" au fost raportate în alte țări, notează specialiștii de la SAGE.

Experții recomandă ca persoanele care au dezvoltat cheaguri sangvine după prima doză a acestui vaccin să nu mai primească și doza de rapel. "O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date și realizarea unei analize", notează aceiași experți în noile lor recomandări.

Vaccinul AstraZeneca alcătuiește cea mai mare parte din totalul de doze utilizate în cadrul dispozitivului COVAX, ce permite țărilor sărace să obțină seruri anti-COVID-19 grație unor fonduri colectate de donatori.

Peste 40,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost expediate până la această dată în 118 teritorii în cadrul programului COVAX. "Țările ar trebui să țină cont de situația lor epidemiologică, riscurile individuale și cele de la nivelul populației, disponibilitatea altor vaccinuri și a altor opțiuni pentru a atenua riscurile", notează specialiștii din SAGE.

"Raportul beneficiu-risc este cel mai ridicat în grupurile cele mai vârstnice", precizează autorii raportului, potrivit cărora "nu se știe până în această zi dacă există un risc de tromboză în urma administrării celei de-a doua doze" a vaccinului AstraZeneca.
 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău