Vaccinul antigripal care urma să fie donat Moldovei nu a ajuns în țară

  • 20 Decembrie 2019 11:16
 Vaccinul antigripal care urma să fie donat Moldovei nu a ajuns în țară

La mai puțin de două săptămâni până la sfârșitul anului, cele 100 de mii de doze de vaccin antigripal care urmau să fie donate Moldovei de către Centrul de Vaccinări Echitate din SUA, nu au ajuns în țară. Contactat de IPN, Ștefan Gheorghiță, șef de secție la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a declarat că nu cunoaște când și dacă aceste vaccinuri vor ajunge în țară, pentru că nu comunică cu donatorii.

De asemenea, Ștefan Gheorghiță a spus că nu poate să răspundă la întrebarea dacă este sau nu nevoie de aceste vaccinuri.

Alte 100 de mii de doze de vaccin antigripal, procurate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină, au ajuns în Moldova pe parcursul lunii noiembrie. Din acest lot sunt imunizate persoanele cu risc sporit de îmbolnăvire: persoanele cu maladii cornice, bătrânii și invalizii instituționalizați în aziluri, lucrătorii medicali, polițiștii și militarii, dar și persoanele care fac parte din organele de conducere din administrația publică centrală sau locală.

Acum o săptămână, o adolescentă de 14 ani s-a stins la Spitalul raional Cahul, fiind diagnosticată cu insuficiență respiratorie, pneumonie bilaterală și șoc septic. Prin analize de laborator a fost confirmată și gripa de tipul A(H3N2). Potrivit autorităților din domeniul sănătății, acesta este primul caz de deces în sezonul gripal curent.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău