Vaccinarea obligatorie, îngrădește dreptul la educație

  • 22 Ianuarie 2013 09:23
Vaccinarea obligatorie, îngrădește dreptul la educație

Un grup de juriști de la Chișinău și-a anunțat luni, 21 ianuarie, susținerea inițiativei Centrului pentru Drepturile Omului, care insistă asupra anulării vaccinării obligatorii a copiilor.

Centrul pentru Drepturile Omului a depus anterior o sesizare în acest sens la Curtea Constituțională, în care afirmă că vaccinarea obligatorie este discriminatorie și îngrădește dreptul la educație, întrucât este o condiție la înmatricularea în școli și grădinițe. Sesizarea urmează să fie examinată marți, 22 ianuarie. 

Juriștii susțin că vaccinarea nu ar trebui să fie obligatorie și, mai ales, nu ar trebui să fie o condiție pentru admiterea în instituțiile de învățământ. Potrivit avocatului Teo Cârnaț, această prevedere este în contradicție cu mai multe articole din Constituție.

Este o deficiență a legislației, preluată din vechiul sistem sovietic, la care au renunțat mai multe state ex-sovietice, inclusiv Ucraina și Federația Rusă, susține și avocatul Gheorghe Avornic, decan al baroului avocaților din municipiul Chișinău.

Avocatul parlamentar al copiilor, Tamara Plămădeală, a declarat pentru Radio Chișinău că sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă ca urmare a peste 1000 de semnături ale părinților, înregistrate la Centrul pentru Drepturile Omului.  În opinia avocatului parlamentar, vaccinarea ar trebui să aibă caracter de recomandare, iar părinții să hotărască dacă vor fi sau nu să le fie vaccinați copiii.

Ministerul Sănătății nu a comentat deocamdată declarațiile avocaților. Anterior, ministrul Andrei Usatâi afirmase că, în mod normal, copii care nu sunt vaccinați să nu ar trebui admiși în instituții de învățământ, pentru a nu pune în pericol sănătatea altor copii, iar părinții ar trebui să își asume acest risc.

Aproximativ 5 la sută dintre copiii din Republica Moldova nu sunt vaccinați în conformitate cu Programul Național de Imunizare, potrivit datelor Ministerului Sănătății. Totodată, specialiștii vorbesc despre o criză a încrederii populțaiei în eficiența vaccinurilor din cauza reacțiilor adverse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău