Vaccinarea contra COVID-19: întrebări și răspunsuri. Autointerviu de Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică

  • 18 Ianuarie 2021 08:12
Vaccinarea contra COVID-19: întrebări și răspunsuri. Autointerviu de Ala Tocarciuc, expert internațional în sănătate publică

„Da. Eu o să mă vaccinez anti-COVID la prima ocazie. Sper foarte mult să avem vaccinul accesibil în Moldova în timpul apropiat și să fie lansată campania de vaccinare cât mai curând posibil...”

La momentul scrierii acestui material, în lume erau administrate peste 35 mln doze de vaccin contra COVID-19, fiind vaccinați aproape 33 mln oameni. Din aceștia puțin peste 2 mln persoane au primit câte două doze de vaccin, adică sunt deja imunizați definitiv.

Am încercat să adun aici mai multe întrebări la care a trebuit să răspund în această săptămână, altor persoane și mie însumi, în calitate de expert, dar și în calitate de fost bolnav COVID-19, în stare suficient de gravă:

- Câte vaccinuri anti COVID-19 avem autorizate acum în lume?

A.T.: În lume la momentul actual nu avem nici un vaccin anti COVID-19 autorizat pentru uz uman.

Există câteva vaccinuri, care au primit autorizație de urgență pentru utilizare în diverse țări. Vaccinurile de la Pfizer&Biontex și Moderna au primit autorizație de urgență pentru utilizare în SUA, UE și alte țări.

Vaccinul de la Astra Zeneca&Oxford a primit autorizație de urgență pentru utilizare în Marea Britanie și alte țări.

Vaccinul Sputnic V a primit autorizație de urgență pentru utilizare în Rusia și alte țări.

Vaccinul de la Sinovac China a primit autorizație de urgență pentru utilizare în China și alte țări. Vaccinul de la Barat India a primit autorizație de urgență pentru utilizare în India și alte țări.

În total din aproape 200 vaccinuri dezvoltate acum, în ultima fază (faza 3) de cercetare sunt aproximativ 11 vaccinuri, iar 12 vaccinuri sunt în studii clinice de faza 2. Situația se schimbă de la zi la zi.

- Ce înseamnă o autorizație de urgență pentru utilizare?

A.T.: Autorizația de urgență pentru utilizare ar însemna o confirmare a faptului că la vaccinurile menționate mai sus, beneficiile cunoscute și potențiale ale produsului depășesc riscurile cunoscute și potențiale ale produsului. O autorizație de urgență pentru utilizare solicită o raportare mai strictă de la producători privind erorile de administrare, efectele adverse și eficacitatea produsului. Pentru a asigura această raportare în multe țări au fost dezvoltate platforme digitale care permit înregistrarea on line la vaccinare, monitorizarea efectelor adverse și colectarea eficientă și raportarea la timp a tuturor datelor.

- Care vaccin este mai bun: Pfizer sau Moderna?

A.T.: Ambele aceste vaccinuri au un mecanism de acțiune similar, bazat pe un mesaj codificat pe un lanț de RNA. Ambele vaccinuri au primit o autorizație de urgență pentru a fi utilizate în SUA și în UE.  

Vaccinul Pfizer se administrează în două doze de 0,3 ml, cu interval de 21 zile, și se păstrează la minus 70 grade Celsius.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze de 0,5 ml, cu interval de 28 zile, îi se păstrează la minus 20 grade Celsius.

Ambele vaccinuri pot fi păstrate până la 5 zile la condiții +2+8 grade Celsius.

- Cum putem fi siguri în calitatea vaccinului după publicațiile despre presupusele decese cauzate de vaccinare din diverse țări?

A.T.: Informațiile despre decese survenite peste câteva zile după vaccinare au apărut în publicații din mai multe țări. Toate aceste decese sunt acum investigate, pentru a stabili, dacă vaccinul a avut o influență directă asupra acestor cazuri. Nu există încă concluzii definitive asupra cauzei acestor decese și respectiv nu putem afirma că ele au fost determinate de vaccinul anti-covid.  

Dacă e să admitem, teoretic, că aceste decese sunt cauzate de vaccin și să încercăm să calculăm o rată din numărul total a deceselor, presupuse ca fiind cauzate de vaccin, și numărul total de persoane vaccinate, obținem un număr foarte mic, care este net inferior ratei deceselor cauzate de boala COVID-19. Beneficiile vaccinării sunt net superioare riscurilor.

- Care vaccinuri au fost pre-calificate de OMS?

A.T.: Până în prezent este un singur vaccin precalificat de OMS – vaccinul Pfizer. Alte vaccinuri, autorizate de urgență pentru utilizare în diverse țări, sunt în proces de examinare la OMS. În timpul apropiat o să avem mai multe vaccinuri pre-calificate de OMS.

- Care țară este pe primul loc în lume la vaccinare?

A.T.: Ca număr de vaccinări zilnice, pe primul loc este Marea Britanie, cu 200 000 de vaccinări pe zi.

Ca rată de persoane vaccinate din numărul total al populației, pe primul loc este Israel, care a vaccinat deja peste 25% din toată populația.

- Care vaccin va fi administrat în Moldova?

A.T.: Nu se cunoaște care vaccin va fi administrat în Moldova. Am putea avea diferite vaccinuri. Presupun că la prima etapă o să avem vaccinul de la Pfizer sau de la Moderna. Este important să fim conștienți în monitorizarea stocurilor a vaccinurilor primite. Persoanele vaccinate vor avea nevoie de două doze de vaccin și ambele doze trebuie să fie de la același producător. Ambele doze urmează să fie administrate în conformitate cu prevederile autorizației de utilizare de urgență pentru produsul respectiv.

- O persoană care a fost bolnavă de COVID-19, poate să fie vaccinată?

A.T.: Da. Dacă ați trecut prin boala COVID-19 puteți să faceți vaccinul peste 90 zile după boală conform recomandărilor Centrului de Control al Maladiilor din SUA. Nu este necesar în aceste condiții testul la anticorpi.

- Dumneavoastră o să vă vaccinați anti- COVID?


A.T.: Da. Eu o să mă vaccinez anti-COVID la prima ocazie. Sper foarte mult să avem vaccinul accesibil în Moldova în timpul apropiat și să fie lansată campania de vaccinare cât mai curând posibil.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău