Va fi creată o platformă online pentru investitorii în instrumente financiare

  • 10 Martie 2021 15:17
Va fi creată o platformă online pentru investitorii în instrumente financiare

Cetățenii moldoveni vor putea cumpăra și vinde în mod direct valori mobiliare de stat și alte instrumente financiare. Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU) va crea o platformă online care va facilita acest proces. Platforma va permite efectuarea online a operațiunilor cu valori mobiliare de stat, dar și cu alte instrumente financiare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, DCU a inițiat consultări publice referitoare la crearea platformei electronice. Aceasta va facilita vânzarea directă a valorilor mobiliare de stat unui cerc larg de investitori retail individuali, care vor putea achiziționa și vinde instrumente financiare, la un cost redus și în condiții de siguranță.

Documentul descrie arealul de aplicare și utilizare a platformei, funcționalitățile prevăzute, responsabilitățile și rolurile părților implicate, dar și perspectivele de dezvoltare a acestui segment al pieței financiare. Conceptul este destinat autorităților publice de profil, băncilor, brokerilor și potențialilor investitori. Persoanele interesate pot expedia sugestii și comentarii pe marginea conceptului pe adresa Depozitarului central unic al valorilor mobiliare. Conceptul platformei a fost elaborat în cadrul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA) și se înscrie în șirul de măsuri sprijinite de FSTA pentru dezvoltarea pieței financiare din Republica Moldova.

DCU a fost constituit de Banca Națională a Moldovei, în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional cu sprijinul acordat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău