Uzbekistanul și Armenia refuză să recunoască așa-zisele republici Luhansk și Donețk

  • 17 Martie 2022 12:05
Uzbekistanul și Armenia refuză să recunoască așa-zisele republici Luhansk și Donețk

Uzbekistanul nu recunoaște independența așa-ziselor republici populare Donețk și Luhansk, și este în favoarea încetării imediate a ostilităților din Ucraina, a declarat ministrul uzbec de externe, Abdulaziz Kamilov. Nici Armenia nu recunoaște independența așa-ziselor republici populare Donețk și Luhansk. ''Armenia nu intenționează să recunoască așa-zisele republici populare Luhansk și Donețk'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului armean de Externe, Vahan Hunanian, scrie Rador.

"Uzbekistanul se angajează să găsească o soluție pașnică pentru această situație și să soluționeze conflictul prin intermediul unor mijloace diplomatice. Pentru aceasta, în primul rând, trebuie oprite de urgență ostilitățile și violența", a mai spus ministrul, în cadrul reuniunii Camerei Superioare a Parlamentului țării (Olii Majlis). El a subliniat că Uzbekistanul recunoaște independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, și nu recunoaște Donețk-ul nici Luhansk-ul, ca republici separate. Ministrul a mai promis că va oferi asistență umanitară Ucrainei.

''Ne pronunțăm în favoarea găsirii unei soluții pașnice pentru reglementarea acestei situații și soluționarea conflictului, prin intrmediul unor mijloace politice și diplomatice'', a adăugat oficialul și a reamintit că de fapt conceptul de politică externă a Uzbekistanului nu prevede și nu implică participarea țării la blocuri politico-militare și nici participarea în conflicte a personalului său militar. El a adăugat că Uzbekistanul nu este implicat în conflicte militare de frontieră.

"Uzbekistanul are, din punct de vedere istoric, relații tradiționale multilaterale atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Vom continua cooperarea reciproc avantajoasă cu aceste două țări, ținând cont de interesele noastre naționale", a mai spus ministrul de externe. El a spus că Rusia este principalul partener comercial al Uzbekistanului și că cele două țări au un parteneriat strategic și relații de aliați. ''Pe de altă parte, cooperăm cu Ucraina în numeroase domenii, inclusiv în domeniile comercial, economic, cultural, educațional, agrar'', a mai susținut Kamilov, menționând faptul că cifra schimburilor comerciale uzbeko-ucrainene în 2021 a crescut de 1,6 ori, față de 2020, depășind suma de 700 de milioane de dolari. Potrivit ministrului, cooperarea dintre cele două țări pentru anul în curs prevede numeroase activități.

Ministerului armean de Externe, Vahan Hunanian. ''Aseastă chestiune nu se află pe agenda zilei'', a declarat Hunanian pentru Agenția de presă de stat armeană Armenpress. El a precizat că Erevanul dorește ca problemele existente între cele două țări prietene - Rusia și Ucraina - să fie rezolvate prin dialog și negocieri diplomatice, bazate pe normele și principiile dreptului internațional, Carta ONU. ''Sperăm că se vor lua măsurile necesare pentru a reduce tensiunea și pentru a rezolva în mod pașnic situația'', a adăugat Hunanian. Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaștere a independenție așa-ziselor republici populare Donețk și Luhansk. Rusia a stabilit relații diplomatice cu cele două republici. Ministerul rus de Externe a cerut celorlalte țări să urmeze exemplul Rusiei și să recunoască independența așa-ziselor republici populare Donețk și Luhansk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău