Anti-RECORD | Un jurnalist a fost eliberat după 19 ani de închisoare, în Uzbekistan

  • 03 Martie 2018 13:05
Anti-RECORD | Un jurnalist a fost eliberat după 19 ani de închisoare, în Uzbekistan

Un jurnalist uzbek, Yusuf Ruzimuradov, a fost eliberat după 19 ani de închisoare în țara sa, un record mondial, a anunțat vineri un grup de apărare a drepturilor omului, Ezgulik, din Tașkent, citat de AFP.

"Yusuf Ruzimuradov a fost eliberat din închisoarea 64/6 din orașul Chirchik, din apropiere de Tașkent, pe 22 februarie. El se simte bine", a scris pe Facebook unul din responsabilii Ezgulik, Abdurahmon Tașanov.

Potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), Ruzimuradov era, în plan mondial, jurnalistul închis de cel mai mult timp. El nu a putut fi contactat pentru moment, scrie AFP.

Acest jurnalist, care lucra pentru un cotidian de opoziție interzis, Erk, a fost trimis în detenție în 1999, după ce a fost acuzat, între altele, că ar fi încercat să răstoarne guvernul, acuzații inventate în întregime, conform susținătorilor săi.

Pedeapsa sa a fost prelungită dincolo de data așteptată pentru eliberare, anul 2014.

În februarie 2017, fostul director al cotidianului Erk, Muhammad Berkjanov, arestat de asemenea în 1999, a fost eliberat după mai bine de 18 ani petrecuți în spatele gratiilor.

Cei doi jurnaliști exilați în Ucraina au fost aduși în Uzbekistan, pentru a fi judecați, în condiții comparate de susținătorii lor cu o răpire.

Fostul președinte uzbek Islam Karimov, decedat în septembrie 2016, a condus cu mână de fier, timp de 27 de ani, această fostă republică sovietică.

Ales în decembrie 2016, succesorul său, Șavkat Mirzoiev, prim-ministru între 2003 și 2016, a dat timide semne de relaxare, grațiind zeci de prizonieri politici și afirmând că dorește să reformeze economia țării, aflată integral sub controlul statului. Analiștii nu se așteaptă însă să-l vadă lansând veritabile reforme politice, conchide AFP. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău