Uzbekistan, stat cunoscut drept aliat al Rusiei, nu va recunoaște noile republici separatiste din Ucraina

  • 17 Martie 2022 17:07
Uzbekistan, stat cunoscut drept aliat al Rusiei, nu va recunoaște noile republici separatiste din Ucraina

Uzbekistanul, republică din Asia Centrală având legături strânse cu Moscova, a anunțat joi că nu va recunoaște statele separatiste susținute de Moscova în Ucraina și a îndemnat la o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului dintre Rusia și Ucraina. Reuters scrie că aceasta este cea mai puternică declarație anti-război venită până acum din partea foștilor aliați sovietici ai Rusiei, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, ministrul de externe uzbec, Abdulaziz Kamilov, a declarat într-o intervenție în Parlament că, deși Tașkentul dorește să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul, se opune războiului. „În primul rând, Uzbekistanul este serios îngrijorat de situația legată de Ucraina”, a spus el.

„În al doilea rând, noi suntem adepții găsirii unei soluții pașnice la această situație și rezolvării conflictului prin mijloace politice și diplomatice. Dar, pentru a face acest lucru, în primul rând ostilitățile și violențele trebuie să înceteze imediat”, a declarat șeful diplomației de la Tașkent.

Economia Uzbekistanului se bazează în mare măsură pe exporturile către Rusia, precum și pe banii trimiși acasă de uzbecii care lucrează în Rusia.

Uzbekistanul a rămas însă în afara Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară creată în jurul Moscovei, care la începutul acestui an a intervenit pentru a calma revoltele din Kazahstan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău