UTM: Sistemul Holografic de Afișare a Informației- o inovație locală cu potențial global
-
18 Noiembrie 2023 14:25
Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a prezentat recent o nouă realizare în domeniul tehnologiei, și anume Sistemul Holografic de Afișare a Informației, relatează pagina UTM, citată de Radio Chișinău.
Creat și dezvoltat în cadrul Centrului de Nanotehnologii și Nanosenzori al UTM (autor: asist. univ. Maxim Chiriac; coordonator: dr. Nicolai Ababii), acest dispozitiv reprezintă nu doar un avans tehnologic, ci și un exemplu de inovație locală, creat sută la sută de către tinerii talentați din cadrul UTM, menționează sursa citată.
Hologramele 3D au intrat în peisajul tehnologic ca o revoluție în prezentarea informației, iar ecranul holografic din acest sistem, format dintr-o bucată de plexiglas complet transparentă cu o peliculă de retroproiecție, creează o iluzie captivantă de „pseudo-holografie”.
Acesta nu numai că oferă imagini strălucitoare și contrastante, dar permite și vizualizarea conținutului din spatele ecranului, oferind o experiență vizuală captivantă, se mai arată în comunicatul UTM.
Sistemul se bazează pe difracția luminii pentru a crea imagini tridimensionale impresionante. Tehnologia din spatele sistemului este însă cât se poate de… pământească. Elementele cheie includ un televizor de înaltă rezoluție, o carcasă metalică ingenioasă, obiecte imprimate 3D și plexiglas. Cu o diagonală de 32 de inch și rezoluție FHD (1920×1080), televizorul furnizează o bază solidă pentru afișarea conținutului holografic.
Carcasa sistemului, fabricată din țeavă metalică, placaj șlefuit și elemente de fixare, nu numai că protejează componentele interne, dar adaugă și un element de design, fiind vopsită în negru mat pentru a spori vizualizarea imaginii. Obiectele imprimate 3D, create în software-ul SketchUp Free și realizate prin imprimarea 3D la Creality, adaugă un nivel suplimentar de detaliu și personalizare, consolidând astfel inovația acestui proiect.
Cu beneficii evidente în varii domenii, de la industrie la evenimente culturale, această inovație marca UTM ar putea schimba modul în care interacționăm cu informațiile în mediul fizic și virtual. Astfel, UTM demonstrează că excelența academică și inovația pot merge mână în mână, oferind soluții care nu doar satisfac nevoile actuale, ci și modelează viitorul tehnologic al țării și al lumii. Altfel zis, aceasta importantă realizare tehnologică este un semnal puternic că Moldova poate contribui semnificativ la progresul global în domeniul tehnologiei, mai menționează sursa citată.