UTM a obținut mai multe medalii la un salon de inovare din România

  • 31 Mai 2021 14:09
UTM a obținut mai multe medalii la un salon de inovare din România
foto: UTM

Cinci medalii de aur, 11 de argint și zece de bronz a obținut Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) la cea de-a V-a ediție a Salonului Internațional de Inovare și Educație Creativă pentru Tineret (ICE-USV), organizată în perioada 28-29 mai, de Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, România, transmite MOLDPRES.

Ediția din acest an a Salonului s-a desfășurat în regim mixt, peste 40 de participanți din România și Republica Moldova fiind prezenți la Suceava, pe lângă cei care au participat online, notează sursa citată.

Agenda evenimentului a inclus un workshop pe tema cercetării în perioada post-pandemie 10-InSTED (10 minutes about Innovation in Science, Technology, Engineering and Design). În cadrul acestuia, personalități din domeniul cercetării și educației creative au venit cu o serie de prezentări privind multidisciplinaritatea în echipă; inovarea și perspectivele pentru proiectarea și utilizarea neuroprotezelor, problematica teoretico-pragmatică a proprietății intelectuale, moi materiale fonoabsorbante din deșeuri, iar profesorul UTM Ilie Nucă a prezentat o abordare pe tema: „Soluții noi pentru transportul electric urban de pasageri”.

„Manifestarea a pus accent pe două domenii de maxim interes în inginerie în acest moment: ingineria medicală și autovehiculele electrice, însă a evidențiat și rolul gândirii creative în educația universitară în general. În acest sens, vreau să evidențiez lucrările prezentate de studenți din Republica Moldova – „Interpretarea narațiunii populare „Dan, căpitan de plai” în benzi desenate”; „Elaborarea unei ediții de carte pentru dezvoltarea creativității prin desen la copii cu vârsta 6-12 ani”;  „Procedeu de uscare a piersicilor prin metoda convecției forțate”; „Electromobil pentru persoane cu dizabilități”, a specificat profesorul Dan Milici, coordonatorul Comitetului de organizare.

În total, la ICE-USV-2021 au fost înregistrate și premiate 105 lucrări, aparținând tinerilor din Republica Moldova, Croația, Polonia, Hong Kong, Malaiezia, Turcia, Vietnam, Taiwan, Coreea, Palestina și Indonezia, pe lângă proiecte ale tinerilor români din centrele universitare din Sibiu, Cluj-Napoca, Iași și Suceava. Evenimentul a avut drept scop sporirea interesului tinerei generații pentru inovare în toate domeniile cunoașterii, stabilirea unor punți de legătură între tineri cu preocupări comune, punerea în valoare a elementelor de inovare și inventică ce au ca autori tinerii cercetători.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău