Utilizarea noilor tehnologii și metode de colectare a datelor, în conformitate cu standardele internaționale, și diversificarea produselor și serviciilor statistice - acțiuni din cadrul proiectului Parstat realizat cu suportul financiar acordat de UE

  • 05 Iulie 2022 13:09
Utilizarea noilor tehnologii și metode de colectare a datelor, în conformitate cu standardele internaționale, și diversificarea produselor și serviciilor statistice - acțiuni din cadrul proiectului Parstat realizat cu suportul financiar acordat de UE

Utilizarea noilor tehnologii și metode de colectare a datelor, în conformitate cu standardele internaționale, precum și diversificarea produselor și serviciilor statistice sunt câteva dintre acțiunile desfășurate în ultimii ani de Biroul Național de Statistică în cadrul proiectului Parstat. Acest proiect a fost realizat cu suportul financiar acordat de Uniunea Europeană în vederea promovării armonizării statisticilor naționale în conformitate cu standardele Uniunii Europene și internaționale. 

Statisticile oficiale reprezintă informații cu caracter social, economic, demografic și de mediu, a declarat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, în cadrul conferinței de prezentare a bilanțului proiectului. Șeful BNS a menționat importanța suportului european în vederea armonizării legislației naționale cu cea internațională, subliniind că este un prim pas spre modernizarea statisticii oficiale prin facilitarea analizelor aprofundate, precum și pentru extinderea accesului reprezentanților mediului profesional la fondul de date statistice.

„Evenimentul istoric recent de obținere de către Rep. Moldova a statutului de țară candidată de aderare la Uniunea Europeană presupune noi oportunități în vederea dezvoltării și prosperării societății, dar și sarcini și responsabilități în creștere de a implementa reforme necesare în vederea asigurării parcursului european  al țării și edificării Europei la noi acasă”, a menționat Oleg Cara. 

Datele statistice corecte sunt esențiale pentru măsurarea progresului și atingerea obiectivelor  de dezvoltare, a spus șeful Delegației Uniunii Europene în Rep. Moldova, Janis Mazeiks. 

„Acestea vor oferi acces la date tuturor utilizatorilor într-un mod accesibil și ușor de utilizat. Este foarte important pentru că eu personal sunt un simplu utilizator, și deseori mă confrunt cu probleme atunci când accesez site-uri. Adaptarea și prelucrarea datelor în sectoarele economice, educaționale și al muncii au fost racordate la standardele Uniunii Europene. Personalul BNS a beneficiat de instruiri specializate, de exemplu cursuri de limbă engleză esențial”, a subliniat Janis Mazeiks.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Svetlana Țurcan, a spus că sistemul statistic național trebuie să furnizeze, prin mijloacele și capacitățile sale, informații și date statistice necesare dezvoltării societății în toate domeniile: economic, social, cultural. Astfel, Rep. Moldova este parte a unui sistem economic, social, regional și internațional, iar deciziile de dezvoltare au nevoie de statistici coerente, afirmă Svetlana Țurcan.

„Evident că o bună guvernare necesită statistici relevante și viabile privind dezvoltarea social-economică și demografică a țării conform cu standardele internaționale, europene și cele mai bune practici din domeniu. Astfel, statisticile oficiale, conform cu metodologiile internaționale constituie o componentă indispensabilă în fundamentarea deciziilor guvernamentale de interes public”, a declarat Svetlana Țurcan. 

Potrivit responsabililor de la BNS, armonizarea statisticilor la standardele UE va permite producerea și diseminarea mai extinsă și eficientă a statisticilor oficiale de calitate, asigurând comparabilitatea cu alte țări din blocul comunitar și pe plan mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău