USM este prima în clasamentul universităților din Republica Moldova

  • 28 Iulie 2021 19:14
USM este prima în clasamentul universităților din Republica Moldova

Universitatea de Stat din Moldova (USM) și-a reconfirmat poziția de lider printre universitățile din țara noastră, potrivit ediției din iulie curent a clasamentului mondial Ranking Web of Universities (Webometrics), un top realizat de Consiliul Superior pentru Cercetări Științifice din cadrul Ministerului Științei și Inovării al Spaniei, transmite MOLDPRES.

Conform datelor Ranking Web of Universities, Universitatea de Stat din Moldova conduce clasamentul instituțiilor de învățământ superior din țară, situându-se pe locul 247 în Europa Centrală și de Est, 1 055 în Europa și 3 148 în lume scrie sursa citată.

„USM - cea mai mare instituție de învățământ superior de tip clasic din Republica Moldova, îmbină armonios procesul didactic cu cel de cercetare, colaborând în acest sens cu peste 112 universități din 28 de țări. Universitatea de Stat din Moldova își extinde și consolidează continuu cooperarea academică și prin asocierea la consorțiile universitare internaționale (CUMRU, Consorțiul Universitaria ș.a.)”, indică un comunicat al proiectului.

Poziția ocupată de Universitatea de Stat din Moldova în clasament se datorează gradului înalt al performanțelor obținute pentru toți cei trei indicatori luați în calcul de ranking-ul Web of Universities (Webometrics): 50% – Vizibilitatea: numărul total de legături externe pe care domeniul web al universității le primește de la terțe părți; 40% – Excelența: numărul lucrărilor științifice cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu, în perioada de referință 2015-2019; 10% – Transparența: numărul total de citări ale cercetătorilor universității în Top Google Scholar Profiles.

Raportul Ranking Web of Universities din iulie 2021 a fost elaborat în baza evaluării a circa 31 mii de instituții de învățământ superior din întreaga lume, inclusiv 24 universități din Republica Moldova. Webometrics este un clasament realizat de Cybermetrics Lab din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top se realizează pe baza datelor web accesibile publicului și rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie și iulie, în fiecare an.

USM își menține an de an poziția de lider în diverse ratinguri internaționale. Principalele criterii de evaluare sunt nivelul înalt al serviciilor educaționale, asigurat de cadre didactice de top din țară, metodele tradiționale și inovaționale de studiu, oferta educațională excelentă, mobilitatea internațională a studenților și a profesorilor, numărul de programe comune cu dublă bursă, nivelul de cercetare, contribuția la inovație etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău