USM a lansat un nou program de formare continuă „Formarea formatorilor”

  • 03 Martie 2023 14:52
USM a lansat un nou program de formare continuă  „Formarea formatorilor”

În perioada 27 februarie – 03 martie 2023, Centrul de Resurse pentru Formarea Continuă a USM realizează cursul de formare continuă „Formarea Formatorilor” etapa I, activitate din cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității Universității de Stat din Moldova în creșterea funcționalității Centrului de Resurse pentru Formare Continuă”, scopul căruia prevede creșterea capacității USM în livrarea de servicii în domeniul învățării pe tot parcursul vieții, consultanță și mentorat pentru prestatorii de servicii educaționale pe dimensiunea formare continuă la un nivel avansat de complexitate, se arată în comunicatul USM.

Proiectul respectiv reprezintă parte componentă a proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și co-finanțat de Uniunea Europeană și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Cancelaria de Stat a Republicii Moldova.

La deschiderea evenimentului Tatiana Turchină, Șefa Centrului de Resurse pentrtu Formarea Continuă a prezentat premisele, obiectivele și activitățile de perspectivă, evidențiind rolul USM în oferirea de suport metodologic pentru furnizorii publici și privați de formare continuă și educație a adulților. Tatiana Turchină a menționat importanța prioritizării formării continue a specialiștilor din economia națională, deziderat ce poate fi atins prin parteneriate și colaborări ale USM cu instituțiile de învățământ profesional tehnic și alți furnizori de servicii educaționale. Un aspect ce merită a fi valorificat este orientarea spre necesitățile actuale ale întreprinderilor, companiilor, antreprenorilor și a persoanelor fizice în vederea perfecționării și/sau recalificării angajaților, inclusiv a adulților ce sunt în căutarea locurilor de muncă.

Etapa I a programului de formare continuă „Formarea Formatorilor” are drept obiectiv consolidarea capacităților prestatorilor publici și privați de servicii educaționale în organizarea și proiectarea activităților de formare a adulților din r-ul Soroca.

Beneficiarii cursului (20 de participanți) sunt cadre didactice din Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, Colegiul „Mihai Eminescu”, IP Școala profesională, bibliotecari, reprezentanți ai Direcției de Învățământ din r-ul Soroca. Reprezentanți ai piații munci, motivați în dezvoltarea dimensiunii formării continue a adulților, au prezentat interes de a participa la formare. Astfel, reprezentanți ai SRL Confesioni Andrea MDV, ai Agenției Naționale a Penetinciarelor (ANP), ai Centrului de pregătire a specialiștilor în Armata Națională (CPAN) sunt prezenți la cursul de formare.

Agenda cursului de formare include subiecte cu referire la principiile de instruire a adulțilorresponsabilitățile formatorilorproiectarea sesiunilor de formare pentru adulțistrategii interactive de învățareevaluarea în cadrul programelor de formare pentru adulțitehnici de feedback și aplicarea lor la diferite etape de învățarePe parcursul instruirii, participanții sunt implicați în multiple activități practice, inclusiv, sunt solicitați să simuleze o sesiune de instruire.

Deoarece procesul de instruire în cadrul programului de formare continuă „Formarea formatorilor” se bazează, în mare parte, pe modelul experiențial și constructivist, participanții cursului de formare vor fi invitați la sesiunea de follow-up în luna august, unde vor prezenta rezultatele sarcinilor primite, vor împărtăși experiența reușitelor și a aspectelor sensibile sau vulnerabile.

USM este deschisă și receptivă la necesitățile pieții muncii privind formarea profesională continuă și educația adulților, prin dezvoltarea de noi programe de formare continuă, inclusiv module tematice, prin acordarea suportului companiilor și administrațiilor publice locale în implementarea programelor interne de instruire a adulților.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău