USM a găzduit și a participat la organizarea Olimpiadei Republicane de Chimie, ediția jubiliară

  • 13 Martie 2023 14:06
USM a găzduit și a participat la organizarea Olimpiadei Republicane de Chimie, ediția jubiliară

Universitatea de Stat din Moldova a găzduit și în acest an, Olimpiada Republicană de Chimie, ajunsă la cea de-a 60-a ediție, organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în colaborare cu Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică, se arată într-un comunicat al USM.

Olimpiada de Chimie s-a desfășurat în perioada 10-13 martie, la care au participat 145 de elevi din raioanele și municipiile Republicii Moldova, inclusiv elevii de la Liceul Teoretic din Tiraspol, Comrat și Centre de Excelență.

Deschiderea oficială a olimpiadei a avut loc în incinta Centrului Mediacor, la care au participat Secetarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, Directorul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, Lilia Ivanov, membrii Consiliului Olimpic, studenții Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică a USM, precum și tinerii de la Centrul Republican pentru copii și tineret ARTICO.

Tradițional, olimpiada s-a desășurat în 2 tururi – turul teoretic și cel practic, realizat în laboratoarele facultății. La turul practic au fost admiși primii 10-12 elevi din clasele a IX – XII-a, în ordinea descreșterii punctajului obținut în turul teoretic. La elaborarea subiectelor pentru olimpiadă au contribuit cadrele științifico-didactice experimentate de la facultate, asigurând conținutul academic și olimpic al acestora. Pentru desfășurarea organizată a concursurilor, responsabilii de clase dr., conf. Cotovaia Aliona, dr., conf. Victor Țapcov , dr., conf. Maria Botnaru , dr., conf. Mariana Dîru  au lucrat conștiincios cu echipele de profesori de la facultate și au asigurat condițiile optime de desfășurare a tururilor, precum și de evaluare obiectivă a răspunsurilor concurenților.

În urma examinării rezultatelor, participanții la Olimpiada Republicană de Chimie, la fiecare clasă, au primit Diplome și premii. Pentru prima dată, din partea Societății de Chimie a Republicii Moldova învingătorilor clasei a XII-a și a IX-a, Bianca-Maria Iabanji, IPLT „M. Viteazul”, Chișinău, clasa IX-a și  Loriana Ioniță, IPLT „Aristotel”, Chișinău, clasa XII, le-au fost decernate Premiile Speciale „Academicianul Gheorghe Duca”  în valoare de 1000 lei.

La fel, tuturor participanților din clasa a 12-a le-au fost înmânate diplome de participare, care le oferă dreptul de a-și continua studiile la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a Universității de Stat din Moldova la toate programele, fără achitarea taxei de studii.

De asemenea, în cadrul evenimentului, olimpicii au vizitat Laboratorul Educație pentru drone a Facultății de Fizică și Inginerie, Laboratorul Realitatea virtuală a Facultății de Matematică și Informatică, precum și Muzeul USM. Cadrele didactice care au însoțit olimpicii, au avut ocazia să participe la o sesiune de formare cu genericul Starea de bine, realizată de psihologul, dr., conf. univ. Raisa Cerlat.

Comitetul Olimpic aduce sincere mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea Olimpiadei Republicane de Chimie – Agenției Naționale pentru Curricula și Evaluare, conducerii USM pentru susținerea și asigurarea necesară cu spații, personal și servicii, cadrelor didactice de la facultate, care au elaborat subiectele și au asigurat evaluarea corectă a acestora, personalului tehnic pentru deservirea turului practic, studenților facultății, implicați în organizarea Olimpiadei.

Elevii, participanți la Olimpiada Republicană de Chimie, sunt așteptați să își continue studiile universitare la Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a USM – locul celor pasionați de tainele acestei științe atît de necesară economiei țării noastre!

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău