USM a cucerit 15 medalii și Premiul Mare al AGEPI la Expoziția INFOINVENT
-
10 Decembrie 2021 10:01
Cinci medalii de aur, patru de argint, șase de bronz și Premiul Mare al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) la categoria „Cea mai bună invenție” au fost obținute de Universitatea de Stat din Moldova (USM) la Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT 2021”, desfășurată recent, în format online, transmite MOLDPRES.
Peste patru sute de lucrări au fost înscrise la ediția din acest an a Expoziției „INFOINVENT” de către cercetători și inventatori din Australia, China, Coreea, Croația, Republica Moldova, România, Vietnam și din alte țări, scrie sursa citată.
Universitatea de Stat din Moldova a participat la ediția din anul curent a INFOINVENT” cu lucrări înscrise la următoarele compartimente: Invenții și soiuri de plante; Design industrial; Proiecte de cercetare și inovare; Produse și servicii inovative și Industrii creative. Lucrările prezentate în cadrul expoziției au fost evaluate și premiate de către Juriul EIS „INFOINVENT 2021”.
Premiul Mare al AGEPI, la categoria „Cea mai bună invenție”, a fost acordat USM pentru un nou inhibitor de proliferare a celulelor rabdomiosarcomului uman de linia RD. Autorii proiectului sunt Aurelian Gulea, Vasilii Graur, Irina Usataia, Olga Garbuz, Victor Țapcov și Ion Toderaș. Celelalte lucrări premiate ale cercetătorilor Universității de Stat din Moldova au fost din domeniul chimiei, fizicii, biologiei, politologiei și drepturilor omului.
Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” a avut loc în noiembrie curent, online. Acest eveniment este organizat o dată la doi ani de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare și are drept scop susținerea și promovarea activității de cercetare și inovare, atragerea investițiilor în domeniul inovării și transferului tehnologic, dezvoltarea cooperării tehnico-științifice atât la nivel național, cât și internațional.