USAID va oferi susținere Republicii Moldova în crearea unui portal informațional comercial

  • 23 Martie 2019 18:18
USAID va oferi susținere Republicii Moldova în crearea unui portal informațional comercial

Începând cu luna iunie, în Republica Moldova va fi pus în funcțiune Portalul Informațional Comercial, care va fi elaborat cu sprijinul experților de la Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi pe care directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a avut-o cu directorul Programului USAID pentru reforme structurale în Moldova, Douglas Muir.

Republica Moldova va îndeplini astfel una dintre condițiile Acordului Organizației Mondiale a Comerțului de facilitare a comerțului, dar și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător din cadrul Acordului de Asociere RM-UE, se arată într-un comunicat al Serviciului Vamal, citat de INFOTAG.

Conform Caietului de sarcini, portalul ar urma să integreze date juridice, economice, statistice și organizatorice privind operațiunile de export, import și tranzit, precum și alte informații relevante activității economice externe.

Astfel, pe acest portal utilizatorii vor putea găsi informații privind regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, contingente, acte permisive, taxele pentru toate categoriile de mărfuri etc. Tot aici vor fi descrise și procedurile de obținere a unor autorizații precum AEO, PVD sau Exportator Aprobat sau cele de înregistrare în calitate de subiect al activității economice externe.

Portalul va putea fi accesat de pe toate dispozitivele electronice (calculator, tabletă sau telefon). Totodată, acesta va fi disponibil și de pe pagina web a Serviciului Vamal, care, la fel, va fi modernizată cu suportul Programului USAID.

Asistența Programului USAID se extinde și pentru îmbunătățirea activității Centrului de Apel al Serviciului Vamal. Conform conceptului, acesta ar urma să fie constituit din două linii specializate distincte - Linia de informare și Linia fierbinte. Ambele vor putea fi contactate inclusiv prin intermediul aplicațiilor de mesagerie Viber și WhatsApp.

Vitalie Vrabie le-a mulțumit partenerilor americani pentru sprijinirea a numeroase proiecte destinate modernizării activității Serviciului Vamal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău