Ursula von der Leyen transmite că UE ”nu se va lăsa șantajată” de Putin: Prioritatea noastră imediată este rezolvarea crizei energetice

  • 28 Octombrie 2022 16:13
Ursula von der Leyen transmite că UE ”nu se va lăsa șantajată” de Putin: Prioritatea noastră imediată este rezolvarea crizei energetice

Trebuie să accelerăm investițiile în energii regenerabile, să le extindem domeniul de aplicare și să rămânem uniți în lupta noastră pentru un viitor pașnic, echitabil și prosper, a fost mesajul ferm al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmis în cadrul Summitului privind investițiile durabile.

Oficialul european și-a structurat intervenția pe doi piloni: investițiile publice, care sunt necesare pentru a mobiliza capitalul privat, și responsabilizarea lucrătorilor cu competențe pentru a conduce tranziția ecologică, scrie Calea Europeană.

Prioritatea noastră imediată este rezolvarea crizei energetice, care riscă să se transforme într-o criză economică și socială. Încă din timpul summitului de anului trecut, am vorbit despre caracterul nesustenabil al sistemului energetic, care este încă dominat de combustibilii fosili. De când Rusia a pornit războiul brutal împotriva Ucrainei, acest lucru a devenit și mai evident. Putin folosește combustibilii fosili ca pe o armă împotriva Europei. Dar Europa nu se va lăsa șantajată. Nu vom face compromisuri cu privire la valorile noastre. Suntem hotărâți să punem capăt dependenței noastre de combustibili fosili ruși o dată pentru totdeauna prin diversificarea aprovizionării, economisirea energiei și accelerarea implementării surselor regenerabile de energie”, și-a exprimat convingerea Ursula von der Leyen.

Aceasta a amintit de REPowerEU, un sprijin menit să contribuie la reducerea dependenței de combustibilii fosili din Rusia prin accelerarea implementării surselor regenerabile de energie.

”Este o energie curată produsă acasă. Se construiesc conducte de gaz adecvate pentru hidrogenul verde. Se finalizează interconectori pentru a crea o rețea de electricitate la nivel european, pentru a sprijini implementarea în masă a energiei eoliene și solare. Așadar, investim în infrastructura și tehnologia necesare pentru o tranziție completă către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon. REPowerEU va veni cu o forță suplimentară și o accelerare, pe lângă planurile de redresare și de reziliență ale statelor membre ale UE. Până în prezent, Comisia a dat undă verde la aproape 500 de miliarde de euro din NextGenerationEU, din care jumătate sprijină tranziția ecologică”, a anunțat von der Leyen.

Dincolo de investiții, este nevoie și de capital uman competent, consideră președinta Comisiei Europene.

”Există antreprenori cu proiecte și visuri mari și companii cu planuri ambițioase de decarbonizare, care pur și simplu nu găsesc profesioniști cu competențe ecologice sau digitale care să lucreze cu ei. În Europa, în acest moment, avem cea mai puternică piață a forței de muncă din ultimele decenii, dar, în același timp, avem un deficit de competențe adecvate. Aceasta este o tendință care s-a accentuat mai ales în ultimii doi ani, pe măsură ce ne-am revenit după blocajele cauzate de pandemie. Institutul IFO, cu sediul la München, a constatat un deficit tot mai mare de lucrători calificați în aproape toate statele membre ale UE, în toate sectoarele economice – de la producție la servicii”, a atras atenția Ursula von der Leyen, amintind că instituția pe care o prezidează a propus ca anul 2023 să fie cel al competențelor.

Președinta Comisiei Europene a militat astfel pentru o reorganizare ”a sistem financiar – îndepărtându-ne de practicile nesustenabile și orientându-ne către investiții care sunt cu adevărat pregătite pentru viitor”.

”Dacă facem un pas înapoi, am identificat unde este nevoie de investiții. În energia curată. În tehnologii și competențe ecologice. Și lista poate continua, pentru că nici măcar nu am vorbit despre biodiversitate. Potențialul de inovare și creștere ecologică este imens”, a mai spus von der Leyen.

”Sustenabilitatea este cea mai sigură și mai inteligentă investiție pe care o putem face. Pariul pe o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon, care dă înapoi naturii mai mult decât ia și ne consolidează securitatea, este cea mai sigură tendință economică în următorii ani și decenii”, a conchis președinta Comisiei Europene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău