Ursula von der Leyen: Grupul Gazprom nu a reușit să răspundă cererii de gaz sporite din partea UE

  • 20 Octombrie 2021 14:56
Ursula von der Leyen: Grupul Gazprom nu a reușit să răspundă cererii de gaz sporite din partea UE

Grupul energetic rus Gazprom nu a reușit până acum să răspundă unei cereri de gaz sporite din partea Uniunii Europene, a susținut miercuri, la Strasbourg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit dpa.

''Deși Gazprom și-a onorat contractele pe termen lung încheiate cu noi, el nu a răspuns la cererea sporită așa cum a făcut în anii precedenți'', a declarat Von der Leyen în fața membrilor Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, notează Agerpres.

Întreaga lume a fost afectată de creșterea prețurilor energiei, dar a existat ''ceva specific'' în situația din Europa, a subliniat șefa executivului comunitar.

Critici ai Gazprom bănuiesc că acest grup industrial încearcă să forțeze o deschidere rapidă a proiectului controversat Nord Stream 2, despre care Rusia susține că va soluționa problemele de aprovizionare, dar care încă așteaptă aprobarea autorităților de reglementare din Germania.

Creșterea prețurilor energiei se va afla pe agenda Summitului UE care va fi găzduit joi și vineri de Bruxelles.

Uniunea Europeană a importat 90% din gazul pe care îl consumă, fapt care face ''vulnerabil'' blocul comunitar, a subliniat Ursula von der Leyen, care a adăugat că situația poate fi ameliorată prin diversificarea mai mare a surselor de energie și prin accelerarea tranziției către energia nepoluantă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău