Ursula von der Leyen: Comisia Europeană va finaliza săptămâna viitoare avizul său privind ambițiile Kievului

  • 11 Iunie 2022 18:58
Ursula von der Leyen: Comisia Europeană va finaliza săptămâna viitoare avizul său privind ambițiile Kievului

Comisia Europeană va finaliza ''săptămâna viitoare'' avizul său cu privire la ambițiile Ucrainei de a obține statutul de candidat al aderarea la Uniunea Europeană, a anunțat sâmbătă șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev, transmit AFP și dpa, notează Agerpres.

''Discuțiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la finalul săptămânii viitoare'', a declarat Ursula von der Leyen după o întrevedere cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

La rândul său, șeful statului ucrainean a spus că un răspuns afirmativ din partea UE la cererea de aderare formulată de Ucraina ar fi un moment istoric pentru Europa.

''Un răspuns pozitiv din partea Uniunii Europene la cererea Ucrainei de aderare la UE ar fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are sau nu un viitor'', a afirmat Zelenski.

Potrivit acestuia, poporul ucrainean ''are deja o contribuție enormă la apărarea libertății comune''.

''Ucraina este recunoscătoare pentru al șaselea pachet de sancțiuni adoptat de UE contra Rusiei, dar din păcate războiul continuă, așa că este necesar un al șaptelea pachet de sancțiuni, care ar trebui să fie și mai dure'', a adăugat Volodimir Zelenski.

În urmă cu câteva zile, ministrul ucrainean al dezvoltării regionale, Oleksii Cernișov, a declarat că se așteaptă ca, la summitul de la Bruxelles de la finalul acestei luni, cele 27 de țări membre ale UE să aprobe acordarea statutului de candidat pentru Ucraina dacă săptămâna viitoare Comisia Europeană va face o recomandare în acest sens.

Cernișov este unul dintre cei patru emisari speciali ai președintelui Zelenski care în prezent fac lobby în capitalele țărilor UE pentru aderarea Ucrainei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău