Ursula von der Leyen cere guvernelor să ia „măsuri îndrăznețe” anti COVID. Vaccinul va sosi de-abia în aprilie

  • 28 Octombrie 2020 19:09
Ursula von der Leyen cere guvernelor să ia „măsuri îndrăznețe” anti COVID. Vaccinul va sosi de-abia în aprilie

Livrarea unor potențiale vaccinuri împotriva COVID-19 către statele UE ar putea începe în mod serios în aprilie 2021, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avertizat că evoluția pandemiei COVID-19 în UE este „alarmantă” și le-a cerut statelor membre să ia măsuri îndrăznețe pentru „a salva vieți”, precum și mai multă coordonare între ele, potrivit agențiilor Reuters și EFE, citate de Agerpres.

„Relaxarea măsurilor în lunile de vară nu a fost întotdeauna însoțită de pași pentru realizarea unei capacități de răspuns suficiente”, notează într-o declarație executivul comunitar.

„Situația cu COVID-19 este foarte gravă (...) Toate datele indică o puternică expansiune a virusului în toată Europa. Ne aflăm în plin val doi. Săptămâna trecută s-a ajuns la o cifră de un milion de infecții confirmate. În săptămânile următoare aceste cifre vor continua să crească foarte rapid”, a declarat la o conferință de presă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a estimat că UE trebuie să-și intensifice răspunsul și a lansat un apel către statele membre să se coordoneze mai strâns, astfel încât „măsurile îndrăznețe care să fie luate acum să ajute la salvarea de vieți și la protejarea mijloacelor de subzistență”.

În ceea ce privește disponibilitatea potențialelor vaccinuri împotriva COVID-19 contractate de executivul comunitar în numele statelor membre, cantități semnificative sunt așteptate începând din luna aprilie, iar, în cel mai fericit scenariu, companiile farmaceutice ar putea livra lunar Uniunii Europene până la 50 de milioane de doze, potrivit președintei Comisiei Europene.

„Nu este momentul să ne relaxăm”, a insistat Ursula von der Leyen, îndemnând cetățenii europeni să reziste în fața senzației de oboseală față de restricțiile antiepidemice. „Acest Crăciun va fi un Crăciun diferit”, a subliniat ea.

Pentru a controla răspândirea infecțiilor, Bruxelles-ul le-a cerut statelor membre ale UE să-și coordoneze strategiile de testare și să folosească mai mult testele antigen rapide, deși oferta pentru acestea este la nivel global redusă în raport cu cererea. „Actualele lipsuri în capacitatea de testare” necesită acțiune rapidă, a mai avertizat Comisia Europeană.

Executivul comunitar a anunțat săptămâna trecută achiziția a 22 de milioane de teste antigen pentru nevoile imediate ale statelor UE, iar acum le solicită acestora să cumpere mai multe teste prin scheme comune de achiziție.

Comisia Europeană mai dorește ca statele membre să aplice reguli comune de testare pentru călători la sosirea în țară și reguli de carantină comune.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău