Ursula von der Leyen: Al nouălea pachet de sancțiuni al UE va deraia și mai mult „mașina de război” a Rusiei

  • 16 Decembrie 2022 18:42
Ursula von der Leyen: Al nouălea pachet de sancțiuni al UE va deraia și mai mult „mașina de război” a Rusiei

Uniunea Europeană a adoptat un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, a postat vineri pe Twitter președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează DPA.

Măsurile punitive vizează companii rusești de apărare, bănci, media și oficiali ai statului „pentru a deraia și mai mult economia rusă și mașina de război”, a scris Ursula von der Leyen. Aproape 200 de „persoane și entități implicate în atacuri asupra civililor și răpirea de copii” în Ucraina au fost vizate, potrivit șefei executivului UE.

Persoanele de pe listă au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană și eventualele active pe care le-ar deține în blocul comunitar sunt înghețate. Restricțiile la export sunt extinse pentru a acoperi accesul armatei ruse la chimicale, componente IT și electronice pentru fabricarea armelor și a fost introdusă o interdicție completă la exportul de motoare de drone. O interdicție de difuzare în UE vizează patru canale rusești, respectiv NTV/NTV Mir, Rossiia 1, Pervîi Kanal și REN TV.

Încă două bănci rusești vor avea activele în UE înghețate.

De asemenea, a fost adoptată o interdicție a tranzacțiilor cu Banca Regională Rusească pentru Dezvoltare. A fost extinsă și o interdicție care vizează investițiile în proiecte din Rusia pentru a include și sectorul minier, cu anumite excepții pentru materiile prime considerate critice pentru economia UE, potrivit DPA, citată de Agerpres.

De asemenea, menționează un comunicat al Consiliului UE, de astăzi cetățenii Uniunii Europene nu mai au voie să dețină vreo funcție în toate companiile rusești deținute de stat sau de persoane, entități sau organisme localizate în Rusia. Sancțiunile intră în vigoare după publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău