Urmează turul II al alegerilor prezidențiale. Datele CEC privind desfășurarea scrutinului de duminică

  • 02 Noiembrie 2020 09:42
Urmează turul II al alegerilor prezidențiale. Datele CEC privind desfășurarea scrutinului de duminică

Scrutinul prezidențial de duminică s-a desfășurat într-o manieră liberă fără incidente majore. Despre acest lucru a menționat în cadrul unui briefing președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, care a prezentat rezultatelor preliminare oficiale privind desfășurarea alegerilor.

Potrivit datelor CEC, la alegerile prezidențiale s-au prezentat la urne un milion 364 de mii 597 de alegători.

“Scrutinul s-a desfășurat într-o manieră liberă fără incidente majore. Acum sarcina organelor electorale este să sistematizeze neregulile depistate, să le analizeze și să întreprinde toate măsurile necesare pentru neadmiterea lor pe viitor”, a menționat Dorin Cimil.

Potrivit datelor CEC, cea mai mare rată de prezență la urne s-a înregistrat în raionul Ocnița, 47, 41%, iar cea mai scăzută – în raionul Basarabească unde la urne s-au prezentat doar 35,64% dintre alegători.

La cele 42 de secții de votare deschise pentru locuitorii din stânga Nistrului au votat 14 709 alegători.

În secțiile de votare deschise peste hotarele țării au votat peste 149 de mii de alegători. Cea mai activă participare s-a înregistrat în Italia unde s-au prezentat la vot peste 46 de mii de alegători. Urmează Marea Britanie cu peste 16 mii de votanți și Franța cu peste 15 mii de alegători.

Potrivit legislației, consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Ulterior CEC va anunța rezultatele finale ale scrutinului. Întrucât niciun candidat nu a acumulat mai mult de jumătate din sufragii în două săptămâni urmează să aibă loc turul doi de scrutin cu primii doi candidați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău