Urmăriți online spectacolul „Sfatul țării”, difuzat simultan de teatrele din Iași și Chișinău. 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România

  • 27 Martie 2020 15:55
Urmăriți online spectacolul „Sfatul țării”, difuzat simultan de teatrele din Iași și Chișinău. 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Astăzi, 27 martie 2020, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România și a Zilei Mondiale a Teatrului, românii de pretutindeni se vor putea bucura de spectacolul „Sfatul țării”, care va fi difuzat simultan de Teatrele Naționale din Iași și Chișinău.

Pentru prima dată, în cadrul binecunoscutului proiect „ReUniuni Teatrale” realizat de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, spectacolul dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România și Zilei Mondiale a Teatrului va fi oferit publicului on-line. Cele două instituții teatrale vor transmite astăzi, 27 martie 2020, simultan, de la ora 18:00, co-producția „Sfatul Țării”, transmite InfoPrut.md.

Spectacolul va putea fi vizionat pe canalele de YouTube, pe site-urile și pe paginile de Facebook ale celor doua teatre. Astfel, din casele lor, români de pretutindeni vor putea fi conectați în același timp la emoția unui spectacol-document, care a reunit pe scenă artiști de pe ambele maluri ale Prutului.

Textul este realizat de Mariana Onceanu și Cristian Hadji-Culea, regie Petru Hadârcă și Cristian Hadji-Culea, scenografie Rodica Arghir, documentare Ioana Bujoreanu. Din distribuție fac parte Haruna Condurache, Anatol Durbală, Radu Ghilaș, Radu Homiceanu, Ion Mocanu, Oana Sandu, Andrei Sava, Valentin Zorilă, Mihai Zubcu.

Dacă timp de un mileniu și mai bine, soarta popoarelor s-a decis în lupte sângeroase, atunci, în 1918, deși eram în plin război mondial, soarta oamenilor născuți între Prut și Nistru a fost decisă de votul pro-Unire al celor 86 de deputați din Sfatul Țării, dar și de o serie de alți factori care ne-au oferit șansa să facem parte din România Mare. Centenarul, cum era și firesc, a generat mai multe discuții, dezbateri și controverse asupra diverselor aspecte legate de evenimentele istorice: a fost legitimă sau nu instituția «Sfatului Țării» și votarea Unirii, au fost cumpărați sau nu deputații, s-a făcut oare Unirea în Parlament, în culoarele diplomatice sau de către Armata Română?

Răspunsurile adesea multiplică îndoielile și scepticismul care planează asupra trecutului. Dar un singur lucru rămâne cert – Unirea Moldovei dintre Prut și Nistru cu România a însemnat salvarea a milioane de vieți și amânarea «terorii roșii» cu două decenii. Un alt lucru sigur este faptul că fără perioada interbelică, în care s-au făcut investiții românești în școli, cărți, concerte și teatru, adică în Educație și Cultură, nu ar fi fost posibilă mișcarea de Renaștere Națională din anii 90”,  a declarat Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Menționăm că acest spectacol a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Centenar.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău