Urmările viscolului și a ninsorilor puternice, în ultimele 24 ore

  • 09 Ianuarie 2017 13:59
Urmările viscolului și a ninsorilor puternice, în ultimele 24 ore

Din cauza viscolului și a ninsorilor puternice, mai multe trasee de drum rămân închise și la această oră, la fel ca și câteva puncte vamale, iar sute de persoane au avut nevoie, în ultimele 24 de ore, de ajutorul salvatorilor.

Vremea geroasă prelungește și vacanța elevilor din mai multe raioane ale țării. Peste o sută școli și grădinițe și-au sistat activitatea cel puțin până miercuri, când meteorologii prognozează minime de minus 21 de grade pe timpul nopții.

Din cauza ninsorilor și a vântului puternic, mai multe porțiuni de drumuri naționale rămân închise și la această oră. Autoritățile dau asigurări că până la sfârșitul zilei de luni toate drumurile naționale vor fi curățate. Șeful serviciului operativ al Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpățână.

” Actualmente circulația rutieră pe drumurile naționale este satisfăcătoare cu excepția unor sectoare de drumuri care au fost supuse întroienirii, precum magistrala M3 Chișinău – Cimișlia –Vulcănești - Giurgiulești, km 155- 165 (sectorul Ciumai – Burlăceni) și km 197 – 211 sectorul Vulcănești - Slobozia Mare.  Avem un sector pe care se circulă cu dificultate R37 Ceadîr-Lunga – Comrat – Cantemir, km 46 – 50”, a declarat Sergiu Căpățână.

Peste o sută de oameni au fost salvați de pompieri din mașinile blocate în zăpadă în ultimele 24 de ore. După cum a relatat pentru Radio Chișinău ofițerul de presă al Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Liliana Pușcașu, salvatorii au fost solicitați cel mai des în localitățile din sudul și centrul țării.

„Misiuni dificile pentru pompieri au fost înregistrate la transportarea bolnavilor din satele unde cu greu aveau acces autospecialele de intervenție. O femeie însărcinată din localitatea Cairaclia a fost transportată la spitalul raional din Taraclia prin intermediul salvatorilor, care au reușit să ajungă în localitatea înzăpezită. O altă femeie din satul Marianca de Sus, raionul Căușeni a fost transportată de salvatori la spital, după ce starea de sănătate s-a agravat la domiciliu”, a spus Liliana Pușcașu.

Totodată, cinci puncte de trecere de la frontiera cu Ucraina rămân închise din cauza traseelor înzăpezite de pe teritoriul statului vecin. La punctul de trecere „Tudora” se permite traversarea frontierei de stat doar mijloacelor de transport cu pasageri. Din cauza formării podurilor de gheață peste râul Nistru, punctele de trecere de tip debarcader „Soroca” și „Cosăuți” și-au sistat activitatea. 

De asemenea elevii din peste 100 de școli din raioanele Edineț, Râșcani, Glodeni, Cahul și Cantemir vor sta acasă luni și marți din cauza drumurilor înzăpezite și a temperaturilor joase. Din același motiv, la Ștefan Vodă și la Hâncești, lecțiile au fost amânate luni, și doar pentru elevii claselor primare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău